V ČNB začal fungovat samostatný odbor finanční stability

V České národní bance začal fungovat samostatný odbor finanční stability. Jeho cílem je zkoumat případná rizika, která by mohla ohrozit finanční sektor, eventuálně celou českou ekonomiku. Odbor vzniká v době potíží hned několika zemí eurozóny. Například Španělsko má potíže se splácením státního dluhu a Irsko se zase snaží zachránit jeden ze svých největších finančních ústavů Anglo Irish Bank. Letos bude mít zřejmě až 32 procentní rozpočtový schodek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Finanční stabilita se stala jedním z klíčových cílů hospodářské ekonomiky centrální banky. Globální krize se v posledních dekádách pravidelně opakují a jsou nebezpečné.

ČNB zřídila tým finanční stability už v roce 2004. Podle ředitele nového odboru finanční stability Jana Fraita jsme se díky tomu stali jednou z mála evropských zemích, ve kterých finanční sektor nebyl krizí nějak zasažen.

Přehrát

00:00 / 00:00

EKO.mp3

Rozhodující hrozby pro českou ekonomiku přicházejí především ze zahraničí.

„Tím hlavním rizikovým scénářem pro naši ekonomiku zůstává obnovení recese u našich největších obchodních partnerů, což by pak vedlo ke zpomalení ekonomické aktivity v České republice, k růstu nezaměstnanosti a nakonec by se výrazně snížila schopnost podniků a domácností splácet dluhy,“ říká Frait.

Dluh domácností vzrost o nejméně 4 miliardy. Z mezinárodního srovnání se domácnosti nepovažují za výrazně zadlužené. V posledním roce se dluh příliš nezvýšil. Mírně vzrostly úvěry na bydlení a spotřebitelské úvěry, které jsou rizikovější, stagnují a u nebankovních poskytovatelů dokonce klesají.

I když jsou české dluhy relativně malé, výkon naší ekonomiky může být poznamenán tím, že jsme provázáni s ekonomikami eurozóny, které zadluženy jsou.

„Přenos obav ohledně schopnosti financovat vládní dluh některých kriticky zadlužených zemích na další země, by mohlo vést k prudkému nárůstu výnosu vládních dluhopisů, k poklesu cen vládních dluhopisů a to by samozřejmě negativně dopadlo na výsledky finančních institucí,“ vysvětluje Frait.

Financování dluhů jiných zemí by dále mělo velký vliv na oživení ekonomiky, dražší úvěry, méně dostupné úvěry, které by způsobily zpomalení tvorby nových pracovních míst a růst nezaměstnanosti.

Investoři začali dobře rozlišovat mezi zeměmi. České banky jsou v dobré kondici z hlediska zdrojů pro poskytování úvěrů a mají dostatek kapitálu.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme