Trhy neočekávají zásadní změny v Brazílii krátce po volbách

Brazílii, osmou největší ekonomiku světa, v neděli čekají prezidentské volby. Populární a z pohledu většiny Brazilců úspěšný socialista Luiz Inácio Lula po dvou volebních obdobích už na nemůže kandidovat. Souboj o prezidentský post tak svedou Lulova chráněnkyně Dilma Rousseffová a José Serra, exguvernér ze středu politického spektra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro | Foto: Pavla Jazairiová

Další kandidáti podle všeho už nemají šanci. Předvolebním průzkumům teď vévodí někdejší partyzánka a nedávná ministryně energetiky Rousseffová.

Ivan Jukl, generální ředitel agentury na podporu exportu Czechtrade, se domnívá, že ať zvítězí kterýkoliv z těchto kandidátů, brazilskou ekonomiku budou čekat po těchto volbách výrazné změny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu diskutovali Ivan Jukl a Jakub Sýkora na Rádiu Česko

„Brazílie patří z pohledu ekonomického vývoje v poslední době mezi šampióny, protože jako jedna z posledních se ocitla v krizi a jako jedna z prvních se z ní dostala. Na druhé straně má trošičku smůlu, že je z vnějšku porovnávána optikou Indie a Číny, tam samozřejmě v tom porovnání vidíme určité problémy,“ uvedl Jukl na Rádio Česko a pokračoval.

„Když si jenom vezmeme podíl Číny a Indie na světovém výstupu v loňském roce, tak obě tyto ekonomiky téměř zdvojnásobily, zatímco u Brazílie se projevila určitá stagnace, okolo asi tří procent.“

„Podíváme-li se třeba na podíl průmyslového zboží na exportu Brazílie, ten je v porovnání s Čínou poloviční. Takže určitě postup industrializace je velký problém a samozřejmě vysoký směnný kurz místní měny je další bariérou, se kterou bude asi potřeba se v nejbližší době vyrovnat,“ řekl Ivan Jukl.

A jaký je pohled trhů? Managing director lucemburské investiční skupiny SFM Jakub Sýkora se domnívá, že v krátké době se v Brazílii asi nic zásadního nestane.

„Protože Brazílie je poměrně dobře ekonomicky nasměrovaná. Letos se čeká růst ekonomiky o nějakých 7 procent, a trhy nečekají, že by v krátkém období došlo k nějaké zásadní změně.“

„V delším období by trhy asi více vítaly vítězství Serry, které je ale zároveň podstatně méně pravděpodobné. Protože Serra, kromě toho, že je výrazně tržněji orientován, tak plánuje dělat například investice do infrastruktury, což je věc, která může dlouhodobě ekonomiku více posílit,“ řekl Jakub Sýkora na Rádiu Česko.

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme