Politici často staví svoji kampaň na tématu drog a narkomanů

V kampani před komunálními volbami se nebývale často objevuje téma drog a narkomanů. Někteří kandidáti slibují, že proti závislým tvrdě zakročí nebo je vytlačí ze svých obvodů. Podobně odmítavě se staví také k centrům, která narkomanům pomáhají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drogová závislost

Drogová závislost | Foto: Jan Rosenauer

Odborníci na tuto problematiku se proto pokoušejí najít řešení, které nedávají zelenou pouze represi, zároveň ale neohrožují bezpečnost ostatních. Dnes začíná na toto téma konference s názvem Městská drogová politika v éře globalizace.

Drogová situace se podle Tomáše Zábranského z Centra adiktologie Psychiatrické kliniky při Univerzitě Karlově a organizátora konference nijak dramaticky nemění. Naopak tím, že je stabilní, patří Česká republika mezi výrazně méně zasažené země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Drogy.mp3

Politici by rádi vytlačili drogově závislé lidi ze svých obvodů. Tito lidé skutečně znamenají pro své okolí nebezpečí. Žijí v sociálních poměrech, které se nepovažují za standardní a také živit těžce drogový návyk není levnou záležitostí, takže v okolí dochází k malé kriminalitě – krádežím v obchodech a k vykrádání aut.

Přesunutím drogově závislých lidí do jiných obvodů podle ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha nic komplexně neřeší:

„Distribuce a sdružování jen změní svoji formu. My disponujeme kriminogenními mapami, které souvisejí s drogovou trestní činností. Na druhou stranu musím podotknout, že ke snižování obecně vnímané dostupnosti drog patří vymáhání práva u nejnižších deliktů - na úseku drog, na úseku veřejného pořádku, zejména ke vztahu k pohazování aplikačních pomůcek na místech s vysokou frekvencí občanů.“

Centra jsou tu podle odborníků od toho, aby rizika snižovala na minimum a stahovala lidi z ulic, aby jim nabídla další alternativu, umožnila dodržovat základní hygienické návyky a posunula dál na léčbu, která může být abstinenční, substituční nebo resocializační.

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme