Odbory odmítly Drábkův návrh na rozšíření pásmového odměňování

Schůzka ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka s odboráři v Senátu nepřinesla žádný velký posun. Zatímco vláda mluví o desetiprocentním snížení platů, odbory o tom nechtějí ani slyšet. Ministr Drábek zopakoval, že podle návrhu, který má teď jít z vlády do sněmovny, by se v zákoníku práce mělo rozšířit navíc takzvané pásmové odměňování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát

Senát | Foto: Tomáš Adamec

„To znamená, že by u takto vymezeného okruhu zaměstnanců nebylo přímo odvozováno zařazení do tarifu podle počtu odpracovaných let, ale podle celkového vyhodnocení kvalifikovanosti zaměstnance by byl určen tarifní plat individuálně v rozmezí nejnižšího a nejvyššího platového stupně,“ vysvětlil Drábek.

Odboráři s tímto návrhem ale nesouhlasí. „Tam musí být jeden systém, jinak je to neopodstatněná zákonná nerovnost. Na okruh zaměstnanců, kteří představují veřejnou správu, nelze použít platy s rozpětím, pokud nechceme systém odměňování, který ve svých důsledcích bude diskriminační, povede ke klientelismu, korupci a k politizaci veřejné správy,“ odůvodnila předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová v pořadu Stalo se dnes.

„Naprostá většina činností ve veřejných službách a správě jsou činnosti obtížně měřitelné, vyžadují celoživotní průběžné vzdělávání nebo rozšiřování si kvalifikace,“ řekla Vondrová s tím, že proto je namístě hodnotit zaměstnance na základě délky praxe.

Pokud by byl pásmový systém odměňování zaveden, povede podle k diskriminaci, nerovnosti v odměňování. „Přechod na pásmové odměňování povede k tomu, že já nerespektuji praxi a zkušenost,“ podotkla Vondrová.

Odbory tvrdí, že změny platového systému navržené ministrem Drábkem povedou k destrukci tarifního systému. Nové znění by vládě umožnilo stanovení libovolného počtu platových stupnic s různě modifikovaným počtem platových stupňů. Jedinou konstantou by zůstal současný počet platových tříd.

Zdravotníci příští rok o peníze nepřijdou

Drábek navíc na jednání slíbil, že zdravotníkům se příští rok platy nezmění. Podle místopředsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivany Břeňkové je to dobrá zpráva, ale nestačí to:

„Pokud se sníží objem mzdových prostředků pro určitého zaměstnavatele, tak se buď se zaměstnanci domluví a řekne, ano, já vám všem snížím platové tarify o procento, anebo si řekne, tyhle zaměstnance potřebuji, tak si je zaplatím. To je ten dobrý zaměstnavatel. Ale my máme spoustu zaměstnavatelů, že oni si řeknou, já potřebuji tyto zaměstnance a ty přeplatí jenom proto, že jsou loajální a pak se to dá lehce zneužít.“

Jana Zemanová, Lenka Jansová, Ondřej Houska, Lenka Rafaelová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme