Do koncepce hospodaření státních lesů bude mluvit i veřejnost

Do podoby hospodaření ve státních lesích by mohla promluvit i odborná veřejnost. Ministr zemědělství Ivan Fuksa chystá širokou diskuzi nad koncepcí hospodaření ve státních lesích, která by měla být hotová ještě před koncem roku. Na takzvané dřevěné knize už pracuje tým odborníků za řad akademiků i lidí z praxe. Fuksa plánuje i odborné semináře ve sněmovně a senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba dřeva (ilustr. obr.)

Těžba dřeva (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

„Cíl je připravit koncepční tendr, který bude spuštěn během příštího roku s platností od 1.1. 2013. K tomuto chci otevřít širokou diskuzi odborné veřejnosti, aby se mohl každý na koncepci tohoto budoucího tendru podílet. Mám k tomu připraveno několik kroků, aby byla jednoznačně upřednostněna transparentnost a efektivnost pro stát,“ uvedl ministr zemědělství.

Z tohoto závazného dokumentu se bude vycházet i při zadávání velkého lesnického tendru na práce ve státních lesích od roku 2012. Zachovat by se v něm měla podle ministra zemědělství Ivana Fuksy například praxe, aby těžaři museli prodat část dřeva přes burzu. Transparentní by měla být společnost Lesy české republiky podle Fuksy i v jiných oblastech:

„To znamená využít všechny tržní mechanismy, které jsou standardní pro jakoukoliv společnost. Bavíme se třeba i o prodeji minoritního podílu této společnosti. Mimo jiné i proto, abychom si dokázali vytvořit představu o tom, jaká je tržní cena této společnosti.“

Věra Pfeifferová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme