Ig Nobelovu cenu získali vědci za objev orálního sexu u kaloňů

Příští týden se svět dozví jména nových laureátů Nobelovy ceny za rok 2010 deset. Už v noci na dnešek ale byla zveřejněna jména vítězů ceny , která je jakýmsi protějškem slavného švédského ocenění. Jde o takzvané Ig Nobelovy ceny, které se slovy autorů ceny udělují za objevy které nemohou být, a nebo by raději neměly být opakovány. Žertovné Nobelovy ceny tak ukazují odvrácenou stránku vědeckého výzkumu, projekty které se mnohdy zabývají naprosto absurdními jevy či tématy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaloň egyptský

Kaloň egyptský | Foto: Wikipedia, Zoharby

Ig Nobelovy ceny bývají udělovány v různých kategoriích, stejně jako oficiální švédské Nobelovky. Letošní ocenění například v kategorii medicínského výzkumu získal projekt dvou holandských vědců z Amsterdamské a Tilburgské university, kteří prokázali, že symptomy astmatu se mohou zlepšit pomocí jízdy na horské dráze.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Ig Nobelových cenách mluvil ve Světě o jedné redaktor Dalibor Zíta.

Ig nobelovu cenu za mír zase získal výzkum tří anglických vědců z Keelské university, za výzkum s názvem ‚Swearing as a Response to Pain‘ tedy, Nadávání jako reakce na Bolest. Tento výzkum prokázal, že nadávky dokážou skutečně zmenšit vnímání pocitu bolesti v lidském mozku.

Jedna cena je potom skutečně raritní, jde o ocenění za biologii. Skupina čínských vědců s jedním anglickým kolegou z university v Bristolu zkoumala kaloně, což jsou létající savci podobní netopýrům. Tito vědci zdokumentovali fakt, že kaloňi jako jediná dospělá zvířata mimo lidí praktikují pravidelně orální sex.

Smát se, pak přemýšlet

Autoři Ig Nobelovy ceny jsou publicisté, kteří vydávají populárně vědecký magazín Annals of Improbable Research (v překladu přibližně ‚kroniky nepravděpodobného výzkumu‘). Ig Nobelovy ceny udělují už od roku 1991. Zakladatel celého projektu Marc Abrahams říká, že cílem projektu je ‚napřed přimět lidi aby se zasmáli, a potom o tom hned začali přemýšlet‘.

Některé na první pohled směšné objevy se nakonec ukáží jako užitečné a jiné skutečně působí úplně nesmyslně, přestože jsou prováděny vědci ze seriózních institucí a publikované ve vědeckých ročenkách a zavedených publikací. Potom tohle ocenění spíš nastavuje zrcadlo tomu, kdo výzkum zadal, protože někdy jeho autoři plní společenskou objednávku zadanou institucemi, které takový výzkum požadovaly, financovaly.

Za dvacet let, která mají tyto ocenění za sebou, se ukázalo, že mají nominovaní vědci často skutečně smysl pro humor nebo pro sebereflexi a pro ocenění si často přijedou na vlastní náklady až do areálu Harvadovy university v Cambridge. Například autor výzkumu ‚Nadávání jako reakce na Bolest‘ novinářům řekl, že cenu považuje za jistou formu uznání a neměl žádné pochybnosti o tom, jestli ji přijmout.

„Nikdo nebere ocenění jako urážku, přicházejí tam a je z toho celovečerní valašku. Minimálně polovina z oceněných dělala solidní výzkum, který i když na první pohled vypadá šíleně, ve skutečnosti má své potencionální využití,“ říká imunolog a publicista Václav Větvička z univerzity v americkém Lousiville v Kentucky a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O Ig Nabelových cenách mluvil na Radiožurnálu Václav Větvička z univerzity v americkém Louisville v Kentucky

„Některé výzkumy například ukázaly, že se bakterie drží více na tvářích vousatých mužů. Podobné výzkumy se dělaly i s kravatami. V některých nemocnicích proto dnes po lékařích nechtějí, aby nosili kravaty, protože by více roznášeli infekce.“

Předávání cen s humorem

Cena má určitý kredit i v očích nejserióznější vědecké veřejnosti, což ukazuje fakt, že ocenění laureátům předávají skuteční nositelé Nobelových cen. Letos to byli například Frank Wilczek americký fyzik polsko-italského původu, profesor fyziky a nositel Nobelovy ceny za fyziku za rok 2004 za objev asymptotické svobody v teorii silné interakce nebo William Lipscomb oceněný Nobelovou cenou za chemii v roce 1976.

Tito vědci berou předávání Ig Nobelovy ceny skutečně s humorem. A často to dokládají i fotografie. Na jedné z nich je například zachycen Orhan Pamuk, nositel Nobelovy ceny za literaturu, jak si nasazuje na nos jeden díl speciální podprsenky, která může v případě bakteriologického ohrožení být bleskurychle přeměněna na dvě hygienické roušky.

V roce 1991 začaly Ig Nobelovy ceny spíše jako recesistická zábava redaktorů populárně vědeckých periodik, zkratka Ig vznikla jako začátek křestního jména Ignác. Což má být fiktivní hloupý bratr chytrého Alfreda Nobela - taková obdoba českého Járy Cimrmana. ale zkratka Ig také odkazuje na anglické slovo Ignorancy (hloupost, ignorace).

Spermabanka laureátů NC

Od roku 1991 ale došlo v udílení cen ke zřetelnému posunu. Ze začátku byly udíleny více parodicky,výsměšně. Například první ročník ocenil Nobelovou cenou za literaturu Ericha von Danikena za jeho knihu Kočár bohů, ve které vysvětluje, že lidská civilizace byla vytvořena dávnými kosmonauty z vesmíru. Za biologii byla cena udělena vynálezci spermabanky, která vybírala pouze semeno od laureátů Nobelových cen a olympioniků.

Postupně se ale začal v oceněních vršit skutečný výzkum, publikovaný v seriozních vědeckých časopisech. Jeden příklad za všechny - letošní cenu za inženýrství dostaly vědkyně, které vymyslely metodu sběru velrybího hlenu pomocí dálkově ovládané helikoptéry.

Zní to absurdně, ale tato metoda skutečně pomůže získat velrybí hlen daleko praktičtěji pro potřeby vědeckého výzkumu. Parodické a směšné ale stále zůstávají Ig Nobelovky za ekonomii. Loni dostaly tuto cenu islandské banky, za to že ukázaly, jak se dají z maličkých bank udělat obrovské a pak rázem zase maličké.

Veronika Sedláčková, pir, ak, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme