Brazílii čekají prezidentské volby

Brazilci v neděli rozhodnou o nástupci prezidenta Lula. Jeho celé jméno je Luiz Inácio Lula da Silva a patří mezi nejúspěšnější brazilské státníky. Pro Brazilce je to už osm let ‚jejich Lula‘. Jeho politiku si pochvaluje osmdesát procent Brazilců a těžko mu bude jiný prezident v tomhle ohledu konkurovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rio de Janeiro je také synonymem pro ohromný přístav

Rio de Janeiro je také synonymem pro ohromný přístav | Foto: Pavla Jazairiová

„Začal bojovat proti hladu, začal podporovat rodinné farmy a soukromý sektor a zvyšoval investice. Z původního šoku prvního levicového prezidenta Brazílie byly nejúspěšnější léta brazilské ekonomiky i bank,“ osvětluje důvody jeho úspěchu odborník na Latinskou Ameriku a bývalý velvyslanec v Kolumbii, Mnislav Zelený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brazilské prezidentské volby na Rádiu Česko okomentoval Mnislav Zelený, odborník na Latinskou Ameriku a bývalý český velvyslanec v Kolumbii.

Obama dokonce nedávno prohlásil, že to je nejpopulárnější politik planety. Za osm let v prezidentském úřadu navíc posílil mocenské postavení Brazílie a jako jednomu z mála se podařilo provézt zemi globální ekonomickou krizí.

Na jeho místo nyní kandiduje Dilma Rousseffová, která je kandidátkou Lulovy Strany pracujících. Jejím protikandidátem je José Serra. Podle Zeleného je ale téměř jisté vítězství Rousseffové: „Lula je její hlavní vzor a on je vlastně hlavní hvězda voleb, takže já jsem přesvědčen a vsadím na to svůj klobouk, že vyhraje už v prvním kole. Navíc je zajímavé to, že by byla první ženou v tomto úřadě a to jí také nahrává.“

Brazilci navíc podle Zeleného věří, že když Rousseffová půjde ve šlépějích Luly, tak bude také úspěšná.

Dana Votýpková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme