Moskva čeká na nového starostu. Jde o obrovskou moc

Ruskou, a především moskevskou veřejnost nepřestávají napínat otázky, kdo bude novým starostou Moskvy po odvolaném Juriji Lužkovovi a co se za sesazením ‚cara ruské metropole‘ skrývá. V médích se divoce spekuluje o tom, kdo politické a finanční centrum země v příštích letech povede. Prezident Dmitrij Meděvděv zatím mlčí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Azov, CC BY 2.0

O převratných změnách na moskevské radnici toho na první pohled příliš nesvědčí. Nechvalně proslulé kolony aut se ve špičce dál pohybují krokem. Stavební boom charakteristický pro éru odvolaného Jurije Lužkova, alespoň zatím, pulsuje dál. V útrobách magistrátu i za jeho zdmi ale sílí nervozita. Vyšetřovatelé prověřují první trestní obvinění v souvislosti s korupcí na radnici. Několik vysoce postavených úředníků spjatých s ex-starostou už dalo nebo dostalo výpověď.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž moskevské zpravodajky Českého rozhlasu Lenky Kabrhelové o Moskvě po odvolání jejího starosty Jurije Lužkova

Koho by si v čele radnice představovali Moskvané?

„V první řadě by to měl být Moskvan, který by dobře znal historii svého města. Hlavní negativum posledních let podle mne bylo to, že se mnohé historické památky nechaly ležet ladem nebo se rovnou zbořily a na jejich místě vyrostly nové budovy. To možná přineslo víc peněz do městské kasy, já bych ale byla ráda, kdyby nový starosta tenhle trend změnil,“ říká třiadvacetiletá studentka Káťa.

„Nový starosta by měl podporovat čistotu a pořádek ve městě. Měl by být méně zkorumpovaný než jeho předchůdce. A především by měl změnit dopravní situaci, vždyť to vidíte, pohybovat se tu je v podstatě nemožné. Problém je i s veřejnou dopravou, kterou se mnoha lidem kvůli nízkým cenám benzínu v podstatě nevyplatí používat,“ soudí podnikatel Andrej.

„Měl by to být člověk, kterému půjde skutečně o blaho města. Lužkovovi se mnoho věcí povedlo, Moskvě je mnohem čistější, ale zůstalo i mnoho problémů, které je potřeba řešit. Hlavně by to podle mne měl být člověk s odstupem od politiky,“ myslí si šestadvacetiletá Olga.

Právě politika je ale alfou a omegou obsazení moskevského postu. Hlavní město, které má status federálního regionu, je přirozeným politickým centrem země, tečou skrze něj ale i obrovské peníze. Magistrát hospodaří s ročním rozpočtem ve výši 37 miliard dolarů, Moskvou projde 80 procent všech finančních prostředků z celého Ruska.

Putin nebo Medvěděv?

Mnozí politologové mají za to, že prezident Medvěděv sesazením Jurie Lužkova vystrčil své vlastní politické růžky. Jak se ale domnívá analytik moskevského Carnegie centra Nikolaj Petrov, bez souhlasu ruského premiéra, považovaného stále za nejvlivnějšího muže země, by se nic z toho stát nemohlo:

„Rozměr protilužkovské kampaně svědčí o tom, že vše dělo se souhlasem Vladimira Putina. Vznikla celá protilužkovská koalice, do které byly kromě týmu prezidenta Medvěděva zapojeny i vlivné politicko-ekonomické klany. Právě pro ně je post starosty důležitý. V sázce je politická kontrola i obrovské finance. Dmitrij Medvěděv možná může považovat kapitolu za uzavřenou, dokázal, že je prezidentem, starostu odvolal. Vlivové skupiny ale dál bojují a viděno z této perspektivy bude klíčové, komu se podaří protlačit do křesla starosty svého člověka.“

Podle Petrovova bude jasné, kdo je vítězem nečekaně ostré a veřejné bitvy nevyšších ruských činovníků, až ve chvíli, kdy se Rusko dozví jméno nového starosty.

Dmitrij Medveděv | Foto: European Commission Audiovisual service

„O vítězství by se v případě Dmitrije Medvěděva dalo mluvit ve chvíli, kdyby dosadil do čela radnice někoho ze svých lidí. Taková možnost ale není ve hře. Nevyhrál ani Vladimir Putin, protože se ukázalo, že politický systém, který za své vlády vytvořil, je nefunkční. Materiály kompromitující Jurije Lužkova, který byl posledních 18 let v samém centru moci, usvědčují vládní mašinérii z toho, že není schopna řešit problémy bez praní špinavého prádla na veřejnosti. Ani teď nikdo neví, kde a jak celá aféra skončí,“ upozorňuje Nikolaj Petrov.

A varuje, že obsazení postu starosty jednou z politických skupin, by mohlo rozkolísat politickou rovnováhu v celé zemi:

„Klidně je tak možné, že přijde něco na způsob koaliční dohody, post starosty se rozdělí na dvě části a nikdo tak nebude mít v rukou veškerou moc a všechny peníze.“

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme