Vznik nizozemské koalice budou provázet demonstrace

Potvrzení vzniku centropravicové koalice v Nizozemsku asi neproběhne v klidu. Demonstrace na sobotu oznámilo několik uskupení, které přijedou do města Arnhem na východě Nizozemska. Právě tam totiž bude sjezd Křesťanskodemokratické strany rozhodovat o podpoře koaliční smlouvě s Liberály a Stranou za svobodu Geerta Wilderse známého výpady proti muslimským přistěhovalcům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nizozemský politik Geert Wilders

Nizozemský politik Geert Wilders | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

O vstupu do koalice s Wildersovými extremisty a Liberály potenciálního premiéra Marka Rutteho budou hlasovat asi čtyři tisíce delegátů sjezdu. Radnice v Arnhemu vydala šest povolení k veřejným shromážděním, která se mají konat souběžně s jednáním členů Křesťanskodemokratické výzvy.

Podle deníku Volkskrant jsou členové strany, která po červnových předčasných volbách ztratila nejsilnější pozici ve státě, rozpolcení na dva tábory. Část jich je proti spolupráci s antiislamisty, pro jiné to ale není nepřekonatelná překážka.

Koaliční dohoda počítá kromě úsporných opatření v hospodářství a sociální sféře i s tvrdšími podmínkami pro přistěhovalce a také se zavedením zákazu nošení burky nebo nikábu na veřejnosti.

Pavel Novák, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme