Sanace irských bank si vyžádá 45 miliard eur

Do astronomických výšin se šplhají náklady na záchranu irského finančního sektoru. Sanace těžce zadlužených bank si vyžádá 45 miliard eur, ekvivalent třetiny hrubého domácího produktu Irské republiky. Země se přitom už delší dobu potýká s nedostatkem peněz ve státním rozpočtu. Není proto jisté, zda se na stabilizaci bankovnictví podaří prostředky vůbec sehnat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nábřeží řeky Liffey v Dublinu

Nábřeží řeky Liffey v Dublinu | Foto: Fotobanka stock.xchng, Timi Az En Vaok

Nejhůř postižená je Anglo-irská banka. Její sanace bude stát až 34 miliard eur.

Irská vláda oznámila, že bude muset přepracovat rozpočet tak, aby se státní dluh v nadcházejících letech snižoval co nejrychleji. Ministr financí Brian Lenihan řekl, že Anglo-Irská banka je příliš velká na to aby se zhroutila a hájil náklady spojené se sanací, která bude stát každého ze dvou milionů irských poplatníků 22,5 tisíce eur.

Agentury připomínají, že irská ekonomika, dříve zvaná Keltský tygr, zaznamenávala rychlý růst v důsledku obrovské konjunktury na trhu realit, kterou umožnily masivní úvěry bank. Když konjunktura skončila, věřitelé se dostali do potíží a irské bankovnictví se ocitlo v krizi.

Milan Kocourek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme