Nejtalentovanější mladí klavíristé se sjeli do Varšavy

Ve Varšavě dnes začíná jedna z nejstarších a nejprestižnějších hudebních událostí světa – Chopinova mezinárodní klavírní soutěž. Koná se jednou za pět let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nový terminál letiště Fryderyka Chopina

nový terminál letiště Fryderyka Chopina | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Z celého světa se sjeli do Varšavy mladí klavíristé do třiceti let. Do závěrečných kol se jich probojovalo celkem 81. Nejvíce zástupců má tradičně Čína, Japonsko a nebo Rusko. Česká republika mezi finalisty chybí.

Chopinova klavírní soutěž je jednou z mála událostí na světě, kde se hrají díla jediného skladatele. Vítěze bude vybírat mezinárodní porota složená výhradně z aktivních světových klavíristů. Kromě prestižního ocenění získá nejlepší umělec také třicet tisíc eur.

Koncerty talentovaných klavíristů jsou veřejné a většinou také vyprodané. Jako pokaždé bude i letos emotivní součástí soutěž bohoslužba sedmnáctého října, kdy si celý svět připomene výročí smrti Fryderika Chopina.

Petr Vavrouška, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme