Francie zažila další silné protesty proti reformě penzí

V ulicích francouzských měst byly v sobotu statisíce lidí. Protestovali proti důchodové reformě, která zvyšuje věk odchodu do penze na 62 let. Odbory zvolily k manifestacím netradičně sobotu, stávky tentokrát žádné nepřichystaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty Francouzů v Paříži

Protesty Francouzů v Paříži | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Protestu se zúčastnily tentokrát i studentské svazy, ale díky sobotě i rodiny s dětmi a drobní živnostníci, kteří by ve všední den jen těžko mohli.

Pařížský průvod tradičně vyrazil z Náměstí Republiky směrem k Náměstí Bastily. Časté byly transparenty požadující demisi prezidenta Sarkozyho a ministra práce Woertha.
Demonstranti volali také po referendu o důchodově reformě.

Odbory hlásí, že celkem bylo ve francouzských městech 230 průvodů. Očekávají, že by účast mohla být kolem 3 miliónů lidí. Policisté tradičně odhaduje výrazně nižší počty.

Reformu schválila Sněmovna a od pondělí ji bude projednávat Senát. Vláda nechce v základním konceptu zákona o důchodech nic měnit. Další stávky a protesty čekají Francii zase za 10 dní.

Jan Pokorný, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme