Skokan Jakub Janda si závody konečně užívá

Jakub Janda má za sebou další sezónu. Sice zatím - v uvozovkách - „jenom" letní, ale se skoky na lyžích rozhodně nehodlá končit. Léto prožil poněkud netradičně, úplně jinak, než byl zvyklý v minulých letech. A kolem něj se událo hodně změn. Vlastně i ta, že byl na posledním závodě v Liberci zase nejvýše z Čechů ve výsledkové listině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Janda

Jakub Janda | Foto: Petr Gerhardt

Přitom se Jakub Janda vrátil z Kazachstánu, kde skákal na Kontinentálním poháru (ano, slyšíte dobře), poněkud nachlazený. Poněkud více. Aby se vůbec dal dohromady a mohl na můstek (a z něj), dostával třeba kalciové injekce.

Po devatenáctém místě v libereckém závodě Summer Grand Prix prohlásil: „Jsem mimo, hlava nebere, nevím, kde mám hlavu a kde patu. Jsem trošku jak Alenka v říši divů."

Přehrát

00:00 / 00:00

Skokan Jakub Janda si závody konečně užívá

Ale mluvil souvisle, zase tak moc na něm zmatenost znát nebyla. Přesto se rozhodl na poslední závod letní obdoby Světového poháru už nejet. „Klingenthal asi už nedám, sbalím to a pojedu domů. Vyléčím se, abych pak mohl zase trénovat, protože do zimy už zase tolik času není a potřebuju ještě nabouchat trošku kondice," řekl.

Toto léto bylo ostatně pro Jakuba Jandu hodně nezvyklé. Má za sebou 10 závodních víkendů, více než obyčejně. Skákal také častěji v Kontinentálních pohárech než v Grand Prix. A také na jiné značce lyží.

Konečně se může najíst

„Byl jsem ještě na jaře testovat u své bývalé firmy, ale lyže se mi nelíbily. Bohužel přešli na jinou technologii, která mi nesedí. Tak jsem zavolal do Fischeru, jestli by mě po těch sporech nevzali. Neměli s tím problém, udělali mi lyže přesně podle toho, jak jsem jim řekl a seděly mi od prvního skoku. Chtělo to i nějakou změnu, abych nezakrněl."

Změny možná souvisejí i s další úpravou tzv. BMI pravidla. Délka lyží skokanů se dále počítá podle jejich výšky, ale základní Body Mass Index není 20, ale 20 a půl. Skokani tedy museli přibrat, aby se jim lyže nemusely zkrátit.

„Před olympiádou mi naměřili o centimetr víc než jsem předtím měl osm let. S váhou jsem na hranici, uvidíme, jak to bude teď v zimě, jestli budu muset zkracovat lyže nebo ne. Zase to má tu výhodu, že se člověk může konečně pořádně najíst."

Vypůjčené auto a otcovské povinnosti

A o to vlastně Mezinárodní lyžařské federaci jde. Další změny u Jakuba Jandy souvisejí s jeho osobním životem. A osobním autem. V těch se vyzná, rád se v nich proháněl, dokonce kdysi zkoušel formuli. Auta střídal, ale teď…

„Auto teď nemám. Motorku mám furt, ta půjde z domu až jako poslední. Ale jsou důležitější věci, které jsem musel udělat, tak jsem auto prodal a mám půjčené od Franty Ježe."

Mnohem zásadnější změna zasáhla do života Jakuba Jandy a jeho ženy Lucie v květnu, kdy se jim narodil syn Oliver. Odpovědi na otázku jak to s ním skokan zvládá se elegantně vyhnul.

„Jo, já myslím, že to manželka zvládá dobře. Já teď moc času doma netrávím, za poslední dva měsíce jsem byl hodně na cestách. Teď přijedu domů a asi budu ležet. Samozřejmě, když jsem doma, tak vezmu kočárek a s malým běhám co nejvíc.

Závody si konečně užívá

Kdysi mi ale tvrdil, že na otcovství bude mít dost času až po kariéře. Bál se, že by jeho výkony ovlivnil strach, podobně jako zpomaluje otce v kokpitech formulí.

„Já jsem si myslel, že se začnu bát, ale nebojím se. Někdy, když v tréninku fouká, tak je to samozřejmě nepříjemné, ale na závodech to neřeším. Tam se podmínky hlídají tak, aby to bylo bezpečné. Zatím si to nepřipouštím."

A synátor mu hlavě zásadně změnil pohled nejen na sport. „Dítě je hodně důležité, nic důležitějšího asi na světě není a nějaký nepovedený závod už pro mě není taková tragédie jako předtím. Takže už ty závody beru jinak a dá se říct, že si skákání konečně užívám," říká Jakub Janda, celkový vítěz Světového poháru ve skocích na lyžích z roku 2006.

Tomáš Kohout, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme