K 20. výročí znovusjednocení blahopřály Německu špičky unie

Bez sjednoceného Německa by nebyla sjednocená Evropa. I to zaznívá v blahopřáních čelních představitelů Evropské unie Německu ke 20. výročí jeho znovusjednocení. Poselství německým občanům adresovali jako předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek tak předseda Evropské komise José Barroso.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolková republika Německo

Spolková republika Německo | Foto: Emanuel Macoun

„Jako největší země Evropské unie má Německo zvláštní pozici. Počíná si velmi zodpovědně a my – Evropský parlament a občané všech členských zemí Unie víme, že můžeme Německu věřit a že se na něj můžeme spolehnout,“ uvedl ve svém poselství Němcům předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo slaví 20 let od sjednocení. Reportáž zpravodaje Českého rozhlasu Pavla Trnky.

Předseda Evropské komise José Barroso připomněl, že kancléř sjednotitel Helmut Kohl měl pravdu, když říkal, že sjednocení Německa a Evropy jsou dvě strany téže mince. Německo je podle něj velmi důležitou silou pro stabilitu a růst Evropy.

„Němci přesvědčili své sousedy a partnery ve světě, že berou svou odpovědnost vážně,“ řekl německý prezident Richard von Weizsäcker. Podle něj chtějí Němci sloužit světovému míru ve sjednocené Evropě a 3. říjen je radostným dnem pro Německo i pro Evropu.

Pavel Novák, David Hartmann Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme