Ministerstvo spravedlnosti chystá elektronické soudní spisy

Papírové spisy na soudech by měly být do čtyř let minulostí. Ještě v tomto volebním období by ministerstvo spravedlnosti chtělo zavést takzvaný elektronický spis. Veškeré podklady pro soudní řízení by se uchovávaly pouze v elektronické podobě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

"V tuto chvíli je elektronizace justice postavena pouze z poloviny, protože zde nebyla žádná vláda, která by měla čtyři roky mandát a byla ochotná ji zavádět. Zahraniční země jako Rakousko nebo Německo ji zaváděly deset patnáct let. Tento projekt ještě není kompletní, nelze se proto divit, že jsme v jakési mezifázi,“ říká ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který doufá, že na tento projekt vláda peníze uvolní.

„Elektronický soudní spis je projekt, který stojí stovky milionů korun. Je tedy otázkou, zda vláda tyto peníze na něj vyčlení. Já osobně to budu vládě doporučovat, protože elektronizace justice je mimořádně důležitá. Vede k rychlejšímu a efektivnějšímu rozhodování. Když máte veškeré informace v elektronické podobě pak se vše rychleji přenáší, nehrozí riziko ztráty informací a soudy mohou efektivněji a rychleji konat,“ dodává ministr spravedlnosti.

Elektronizace justice by měla zrychlit a zefektivnit řízení. Ušetří se také na nákladech za papír a za tisk.

Martin Drtina, David Hartmann Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme