Ještě letos vtrhnou na evropský trh elektromobily

Ještě letos vtrhnou na evropský trh elektromobily, na český možná už příští rok. Japonská automobilka Mitsubishi uvede svůj elektromobil i-MiEV na 14 evropských trzích včetně Francie, Německa a Velké Británie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektromobil Mitsubishi I-MiEV

Elektromobil Mitsubishi I-MiEV | Foto: Mitsubishi

V používání elektromobilů je Japonsko mnohem dál, než Evropa. Jeho cena je v porovnání s moderními auty se spalovacím motorem stále příliš drahá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mz - Elektormobily a Evropa.mp3

„Japonsko vůbec přistoupilo k filozofii prodejů elektrovodů trochu jinak, než Evropa, systémem podpor. Když si koupíte v Japonsku elektrovůz, tak dostáváte 25 procent ceny zpátky od státu a také váš místní samosprávný úřad vám může přispět další čtvrtinou. Takže si vozidlo kupujete za polovinu běžné pořizovací hodnoty, která se dnes pohybuje na úrovni 35 tisíc eur,“ říká Martin Krop z Mitsubishi.

A to je pro Evropana vysoká cena. Elektromobil může lákat pouze ekologickým cítěním a vztahem k novým technologiím.

Elektromobil i-MiEV se nabíjí přes noc z klasické zásuvky. Zároveň existují i rychlonabíječky, které vůz nabijí za šest hodin. V Japonsku stojí už přes 150 nabíjecích stanic. Do konce roku se rozšíří až na 200 stanic.

S elektromobily chtějí přijít na evropský trh také francouzské automobilky Citroen a Peugeote. Půjde právě o elektromobil od Mitsubishi. Bude ale výrazně odlišen designem i názvem. Automobilky na začátku spoléhají hlavně na firemní zákazníky.

Jan Říha, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme