Pokud vláda odvolá Veseckou, mohla by se vrátit do Hradce Králové

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká by se mohla vrátit na krajské státní zastupitelství v Hradci Králové, pokud se ji vláda rozhodne odvolat. V televizi Prima to řekl ministr Jiří Pospíšil. Koalice by o výměně nejvyššího žalobce v zemi měla podle něj rozhodnout ještě do konce roku.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká | Foto: Tomáš Adamec

Změnou na tomto postu podmiňuje Pospíšil reformu státních zastupitelství. S Veseckou jí dělat nechce, protože podle něj nemá dostatečný respekt mezi státními zástupci. Zatím ale neví, zda by sám rezignoval na post ve vládě, pokud by se mu odchod Vesecké prosadit nepodařilo:

Přehrát

00:00 / 00:00

Vesecká-Pospíšil.mp3

"Zvažoval bych, jak dál, pokud by se ukázalo na přelomu roku, že zde není vůle učinit tu výměnu. Ale já prosím nevím, jestli ta výměna bude případně 1. ledna nebo 10. ledna. Pokud se ukáže na konci roku, že má mise vyměnit nejvyššího státního zástupce je nereálná, pak bych o tom uvažoval, co dál. Nechci dávat silné gesto, že bych odstupoval."

Zástupci Věcí veřejných pohrozili, že pokud Vesecká do voleb neskončí, odejdou z vlády. K urnám přitom voliči půjdou už za dva týdny.

Stínový ministr spravedlnosti ČSSD Jiří Dienstbier mladší se domnívá, že v pozadí jsou politická tlaky na to, aby Vesecká ze své pozice neodcházela. Proto také koaliční lídři zatím nepodpořili Pospíšilova kandidáta na její místo Pavla Zemana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vesecká-Dienstbier.mp3

„Vyvolává to pochybnosti, jestli tam není náhodou vděk za nějaké dobré služby právě při ovlivňování trestních kauz,“ říká Dienstbier.

Nezávislost Renaty Vesecké při vyšetřování úplatkářské aféry bývalého lidoveckého předsedy Jiřího Čunka zpochybnily 2 nezávislé soudy.

Jana Zemanová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme