Češky čeká zápas kariéry. Od 20 hodin hrají ve finále MS proti USA

Pozornost nejen všech českých sportovních fanoušků se dnes upíná ke Karlovým Varům. Zde o svůj vůbec historicky první titul mistryň světa budou bojovat české basketbalistky. Ty přitom patří k největším pozitivním překvapením celého turnaje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České basketbalistky se po vítězství nad Brazílií zdraví s diváky

České basketbalistky se po vítězství nad Brazílií zdraví s diváky | Zdroj: ČTK

Ještě přibližně před týdnem trenér reprezentace Lubor Blažek mluvil o tom, že český výběr není už není v takové pozici aby porážel na vrcholných turnajích světové basketbalové velmoci. Tři vítězství v řadě proti Brazilkám, Austrálii a Běloruskám vzaly ale vážnosti jeho slov vítr z plachet.

Blažek se jistě v tomto ohledu stydět za svá slova nemusí. Jeho svěřenkyně přitom na turnaji už několikrát přesvědčily, že jsou po psychické stránce velmi vyspělým týmem. Několikrát odvracely nepříznivý stav skóre, několikrát čelily kritice ze strany médií i z vlastních řad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češky čeká zápas kariéry. Ve 20 hodin nastoupí ve finále MS proti USA

,,Kolektivnost a dobrá atmosféra v týmu, jeden hraje za všechny a všichni za jednoho," popisuje hlavní kvality českého týmu místopředseda České basketbalové federace a bývalý hráč NBA Jíří Zídek. Poslední test české kolektivnosti proběhne dnes od 20 hodin.

Domácí hráčky sice budou proti Američankám velkým outsiderem. Podobně ale jako v utkání proti posledním světovým šampiónkám z Austrálie by jim ale tato role mohla možná vyhovovat.

,,Myslím, že jsou hratelné. Půjdeme do toho jako do každého jiného zápasu a myslím, že máme šanci," hledí s nadějí k blížícímu se finálovému zápasu nejmladší hráčka z českého výběru Kateřina Elhotová. Ona stejně jako její spoluhráčky přitom už nyní dosáhla největšího úspěchu své kariéry.

,,Chce se mi brečet, křičet a smát se najednou, zkrátka směsice pocitů. Asi mi to dojde až později," má o práci postaráno i po turnaji Kateřina Elhotová. Proti Američankám bude rozhodovat především to, zda se k duu Horáková, Vítečková dokáží přidat i ostatní, kteří by zlepšili procentuelní úspěšnost české střelby.

Nemáme co ztratit

Zatímco z domácího týmu, a to i přesto že ten tvoří skvělou partu, jsou na palubovce vidět především právě dvě zmíněné individuality, zámořský celek hrozí svojí neskutečnou vyrovnaností. Hned pět hráček má v průměru více jak deset bodů na zápas a 4x už zámořský celek nadělil soupeři více jak stobodový příděl.

Přesto by české hráčky měly do utkání vstoupit s čistou hlavou a užít si závěrečného představení před skvělým, basketbalově zapáleným českým publikem.

,,Teď už si to budeme jen užívat. Máme 'placku' a teď už můžeme být jen první," říká před finále Petra Kulichová. Placku český výběr sice má, nikdy v historii ale ještě nezískal tu zlatou. Přepsat historii v tomto smyslu se budou hráčky kolem trenéra Lubora Blažka od 20 hodin a Vy u toho můžete být s Českým rozhlasem. Celé utkání vysílá Radiožurnál v přímé reportáži.

Martin Charvát, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme