V Bruselu začíná euroasijský summit

Palác belgického krále bude hostit hlavy 36 jiných států nebo šéfů jejich vlád. V Bruselu totiž odpoledne začíná 8. evropsko asijský summit. Přijedou na něj zástupci evropské sedmadvacítky a představitelé 16 asijských států. Jako země s vlivem v Asii se jednání účastní i Austrálie, Nový Zéland a Rusko. Hlavním tématem jejich rozhovorů bude globální řízení hospodářství a klimatické změny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z bruselských turistických taháků Atomium.

Jeden z bruselských turistických taháků Atomium. | Foto: Pierre Benker | Zdroj: Fotobanka stock.xchng

Přísná bezpečnostní opatření kolem královského paláce v centru Bruselu a pozornost asijských médií upřená na sídlo evropských institucí. To jsou zatím vnější projevy summitu evropských a asijských států, které spolu mají mluvit o zlepšování stavu hospodářství po otřesech na finančních trzích, ale také o zjednodušování vzájemného obchodu, nešíření jaderných zbraní i o lidských právech.

Česko bude na summitu reprezentovat prezident Václav Klaus. Večer přednese projev na téma ‚Globální hospodářské a finanční vládnutí‘. Kromě něj do Bruselu přijíždí dalších 35 šéfů států a vlád. Zbylé země reprezentují vicepremiéři nebo ministři zahraničí.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme