Začíná generální zkouška na státní maturity, školy dostávají testy

Střední školy ode dneška dostávají zkušební testy ke státním maturitám. Oficiálně tak začíná maturitní generálka. Postupně si ji vyzkouší téměř 1200 škol. Maturitní testy se budou rozvážet po celý týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti

Studenti | Foto: Tomáš Adamec

Generální zkouška prověří, jak je státní maturita připravena a také jak zvládnou její organizaci učitelé a ministerstvo školství. Naostro se bude nově maturovat už v příštím roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitele ministerské organizace Cermat Pavel Zelený

„Maturitní generálka pro nás začala před čtyřmi měsíci, procedury běží a zatím nevykazují žádné výrazné chyby. Nelze očekávat, že to bude bezchybné, zejména pokud si představíte, že maturitní testy zajišťuje na školách zhruba 15 tisíc učitelů, tak to samozřejmě nebude bez chyb, ale od toho je generálka, aby se zjistila míra chybovosti a udělala se nějaká případná opatření,“ vysvětlil Pavel Zelený, ředitel ministerské organizace Cermat, která má maturitu na starosti.

„Cílem maturitní generálky je, aby děti i kantoři měli možnost se seznámit s testy a aby dostali nazpátek zpětnou vazbu a aby se maturanti mohli dobře rozhodnout při podání přihlášky. Mluvím například o tom, že děti se budou rozhodovat, jestli budou volit základní nebo vyšší úroveň obtížnosti. Tady budou mít možnost srovnání a budou vědět, jak dopadli,“ dodal Zelený.

Každý rozvážený balík je pojištěný na 50 milionů korun. S každým nákladním vozem navíc pojede zaměstnanec Cermatu. Celkem vyjde dodání testů na čtyři miliony.

Dvě bedny se zkušebními testy už dostalo pražské gymnázium Jana Nerudy. Zástupkyně ředitele školy Zuzana Wienerová tvrdí, že zadání se ke studentům nemůže dostat předčasně.

„To nehrozí, pokud s nestane nějaký kriminální čin a někdo se k nám nevloupá. Klíče má jen pan ředitel a já a teď ho asi uložíme do trezoru. Je to v uzamčené místnosti, kam nikdo nemá přístup,“ uvedla Wiesnerová.

Případný bojkot generálku neohrozí

Vlastní testy začnou příští pondělí a budou trvat až do čtvrtka. Výsledky by měli studenti znát do třetího listopadu. Na sociální síti Facebook se objevila skupina středoškoláků, kteří chtějí testování bojkotovat tím, že označí vždy pouze jednu odpověď, která vůbec nebude odpovídat zadání. Podle Zeleného to generálku rozhodně neohrozí.

„Výsledky žáků nejsou určující, jde jen o zkušenosti se systémem. Přijde mi to jako krajní nerozum. Žáci mají unikátní příležitost seznámit se s maturitou ještě před vlastní zkouškou. Další ročníky to už mít nebudou,“ řekl Zelený.

Igor Maňour, Lenka Rafaelová, Klára Bílá, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme