Blízkovýchodní mírová jednání jsou zřejmě ve slepé uličce

Mírová jednání mezi Izraelem a Palestinci jsou v dalekého horší situaci, než tvrdí Američané. S odvoláním na několik diplomatických zdrojů to napsal izraelský deník Ha'arec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hranice mezi osadnickou enklávou a Palestinci

Hranice mezi osadnickou enklávou a Palestinci | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Palestinský prezident Abbás a izraelský premiér Netanjahu spolu za poslední měsíci jednali třikrát. Podle amerického emisare George Mitchella se vážně zabývali zásadními spornými tématy a mírový proces je prý na dobré cestě. Realita je ale podle diplomatů úplně jiná.

Jak uvádějí izraelské, palestinské i západní diplomatické zdroje, ve skutečnosti nedošlo vůbec k žádnému posunu. Stále se rozebíralo, jakým tématem vlastně začít. Když například prezident Abbás předložil palestinský názor na vytýčení budoucí hranice, Netanjahu začal mluvit o svých představách o bezpečnosti.

Palestince prý také pobouřilo, že Netanjahu mluví o možnosti dosáhnout mírové dohody do jednoho roku, ale její uvedení do praxe by pak podle Izraele mělo trvat dvacet let.

V tuto chvíli se ale nejedná vůbec. Izrael obnovil rozšiřování židovských osad na okupovaných územích a Palestinci kvůli tomu chtějí z rozhovorů odejít úplně.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme