Volby v Bosně měly slušnou účast

Ještě dnes bychom mohli znát výsledky voleb v Bosně. Patnáct let po válce, respektive po podpisu daytonského míru, má Bosna složitou ústavu. Tamní obyvatelé, tj. bosenští Srbové, Muslimové i Chorvati volili celkem 5 prezidentů a 700 poslanců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby v Bosně a Hercegovině

Volby v Bosně a Hercegovině | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Přímo ze Sarajeva informoval zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín a oznámil předběžné výsledky v tzv. bosenském prezidiu, který tvoří jeden Srb, jeden Muslim a jeden Chorvat, kteří se střídají ve funkci prezidenta.

Překvapení u muslimského zástupce

Obecně se očekávalo, že předsednictvo bude pokračovat v nezměněné podobě, ale došlo k překvapení u muslimského zástupce, zvítězil syn Alii Izetbekoviče – Bakir. Jeho otec vedl Bosnu v době bratrovražedné války v první polovině 90. let a jeho syn vstoupil nyní do politiky v barvách Strany demokratické akce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Dorazín ve Světě o deváté o volbách v Bosně

Zřejmě to změní charakter bosenského prezidia, které se dříve často nedokázalo shodnout. „Bakir Izetbekovič se totiž prezentuje jako člověk kompromisu,“ poznamenal Dorazín.

V předvolební kampani byla patrná nacionalistická rétorika prakticky u politiků všech skupin, tj. Muslimů, Chorvatů i Srbů. Milorad Dodik v kampani tvrdil, že se Srbové v Bosně mohou osamostatnit, stejně jako se osamostatnilo Kosovo, původně součást Srbska.

„Nacionalistické, nebo patriatické motivy měly velký ohlas voličů. Potvrdil se růst nacionalistických nálad v reakci na to, že bosenští Srbové uvažují o referendu a případném opuštění Bosny. Podobně jako to udělali kosovští Albánci v případě Srbska.“

Slušná účast

Bosenští voliči jsou také rozčarováni, že se kampaň soustředila na národnostní témata, když se Bosna těžko vzpamatovává z hospodářské krize, je tam silná korupce a nepotismus. Nezaměstnanost je na 43 %.

„Volební účast je považována za úspěch. Dosáhla 56 procent, daleko lepší než v minulých volbách. Když si uvědomíme, že mnoho voličů je v cizině, tak to signalizuje jakési probuzení voličů z apatie,“ míní Martin Dorazín.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme