Stříbro je skvělé. USA jsme se vyrovnaly, chválí Horáková

České basketbalistky se radují ze stříbrných medailí z mistrovství světa. Ve finále v Karlových Varech sice podlehly suverénním Američankám, ale i tak vybojovaly pro Českou republiku historický úspěch. Basketbalistky naposledy získaly medaile na světovém šampionátu v roce 1975, ty stříbrné dokonce ještě o čtyři roky dřív.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České basketbalistky se radují z postupu do finále

České basketbalistky se radují z postupu do finále | Zdroj: ČTK

„Je to skvělé. Ve světové špičce jsme hned druhé za Američankami. Pro malý stát, jako je Česká republika, je to opravdu velikánský úspěch,“ chválila bývalé kolegyně mistryně Evropy z roku 2005 Eva Horáková, dříve Němcová.

Američanky byly ve včerejším finále přeci jen nad síly českých hráček a asi byly i suverénně nejlepším týmem šampionátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Horáková mluvila v Ranním interview Radiožurnálu o senzačním úspěchu českých basketbalistek

„Bylo vidět, že Američanky mají hodně navrch. Na šampionátu neměly jedinou komplikaci. Náš tým si musel plno zápasů opravdu vybojovat. Nakonec byl ale ve finále rovnocenným soupeřem, i když prohrál o dvacet bodů,“ pokračovala Horáková.

Velkou měrou hráčkám pomohlo i bouřlivé domácí prostředí, které si několikrát pochvalovaly.

„V Brně, Ostravě i Karlových Varech byli diváci opravdu neskuteční. Vytvořili takový kotel, že bych jen potvrdila slova bývalých spoluhráček, že to byl šestý hráč na hřišti, který jim stoprocentně pomáhal,“ ocenila publikum bývalá reprezentantka.

"Hanka si ocenění zasloužila"

Češky uspěly hlavně bojovným týmovým výkonem, ale měly i výrazné individuality. V all stars turnaje je Eva Vítečková a Hana Horáková se dokonce stala nejužitečnější hráčkou.

„Hanka si to stoprocentně zaslouží. Hnala celé družstvo dopředu. I když se nedařilo, tak to byla ona, kdo vzal míč do rukou a snažila se všechny postavit na nohy. Byla zkrátka u každého míče,“ uznala Horáková.

S reprezentací už se však rozloučila Ivana Večeřová, ale budoucnost v týmu není jistá ani u dalších opor právě včetně kapitánky Hany Horákové. Výjimečnou generaci hráček bude jen velmi těžké nahradit.

„Tohle byla velmi silná generace. Pokud někdo s nároďákem skončí, tak ti nováčci to budou mít asi o dost těžší. Mladých výborných hráček je hrozně málo. Už to není, co bývalo, ale tím nechci říct, že nejsou. Chvíli to ale bude trvat, než se dostanou na takovou úroveň.,“ předpověděla úspěšná basketbalistka

Právě senzační stříbro ze světového šampionátu by měl přivést novou generaci mladých talentů.

„Doufám, že jsme ukázali světu, že basket umíme a že to ukážeme mládeži, která by měla jít teď nahoru, co by měla dělat, aby se mohla dostat takhle vysoko. Pak by ta generace mohla být i dobrá,“ dodala Horáková.

Martin Hlucháň, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme