Na školách začala generální zkouška státních maturit

První školy dnes dostaly zkušební testy nové podoby zkoušky dospělosti. Oficiálně tak začala generálka státních maturit. Zapojilo se do ní téměř 1200 středních škol. Testy ale budou středoškoláci vyplňovat až 11. října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studentky Gymnázia Pardubice při výuce

Studentky Gymnázia Pardubice při výuce | Foto: Gymnázium Pardubice

Ministr školství Josef Dobeš na odpolední tiskové konferenci oznámil, že testy byly doteď bez závažných problémů rozvezeny do 285 škol.

Ředitelé škol musí ihned po doručení testy zabezpečit tak, aby jejich zadání do 11. října neuniklo. Gymnázium Jana Nerudy dostalo dva balíky maturitních otázek a podle zástupce ředitele školy Zuzany Wienerové vyzrazení zadání nehrozí.

„Nehrozí, pokud se nestane nějaký kriminální čin a někdo se k nám nevloupá. Klíče má jen pan ředitel a já a teď ho asi uložíme do trezoru. Je to v uzamčené místnosti, kam nikdo nemá přístup,“ uvedla Wiesnerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn

Generálka má hlavně prověřit, jak bude fungovat celková organizace. Pavel Zelený, ředitel organizace Cermat, která státní maturity připravuje, přiznává, že malé chyby se při generálce objeví.

„Bezpečnostní procedury jsou průběžně prověřovány, zatím nevykazují žádné významné chyby. Nelze očekávat, že to bude bezchybné, ale od toho je generálka, aby se zjistila míra chybovosti a přijala se případně nějaká opatření,“ řekl Zelený.

Školy už jsou podle něj na generálku připravené. Mají počítače, skenery a tiskárny určené výhradně k posílání výsledků zkoušek do centra pro reformu maturit.

O výsledky nejde

„Pro nás je nejdůležitější, že si maturitu mohou vyzkoušet naši studenti. Oni také přesně nevědí co je čeká, hlavně co se týče úrovně obtížnosti,“ říká předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn.

V této fázi podle něj nepůjde o samotné výsledky. „Například v testech z matematiky jsou úlohy, které naši studenti ještě nebrali, protože jsou to otázky, které se berou až ve čtvrtém, maturitním ročníku,“ potvrdil Kuhn.

Na sociální síti Facebook se už objevila skupina středoškoláků, kteří chtějí testování bojkotovat tím, že označí vždy pouze jednu odpověď, která vůbec nebude odpovídat zadání.

„My jsem se snažili studentům vysvětlit, že pokud zkoušku nějakým způsobem odfláknou, tak nedostanou zpátky informaci, kterou potřebují, až se budou rozhodovat mezi nižší a vyšší úrovní zkoušky. Neviděl jsem u nás žádné nesouhlasné pohledy, na druhou stranu jsem neviděl ani žádné souhlasné,“ dodal Kuhn.

Podle údajů ministerstva si tři čtvrtiny zkoušek žáci vybrali v základní úrovni, matematiku si například vyzkouší čtyřicet pět procent studentů. Dobeš chce také zatraktivnit státní maturitu, proto nechal natočit spot, který označuje státní maturity za výhru budoucnosti.

Igor Maňour, Klára Bílá, Petra Benešová, ak, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme