Vláda chce reformu vysokých škol s důrazem na kvalitu

Vláda chce reformu vysokých škol s důrazem na jejich kvalitu, nikoliv kvantitu. Řekl to premiér Petr Nečas na dnešním slavnostním zahájení akademického roku českých vysokých škol v Plzni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Nutná je také reforma vědy a výzkumu a podpora inovací. Reforma vysokého školství je jedním z pěti klíčových úkolů této vlády, potvrdil Nečas.

„Máme-li dlouhodobě udržet konkurenceschopnost České republiky, musíme provést reformu školství a především na terciární formu vzdělávání, kde klíčovým prvkem musí být orientace na kvalitu. Musí to být jeden z klíčových prvků vysokého vzdělávání, protože pouze kvalitní vysokoškolské vzdělání přinese do naší země obory s vysokou přidanou hodnotou,“ vysvětlil premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Nečas mluvil v Plzni o potřbě reforem ve vysokém školství

Kvalita vzdělání podle něj nebyla v minulosti prioritou státu. Důraz kladly bývalé kabinety na obory, které ve světě sice byly žádané, ale založené pouze na nižším nebo středním stupni vzdělání.

„Panuje velká shoda v tom, že významnější reformy v situaci významnějších škrtů jsou velmi problematická záležitost, když to řeknu mírně. Pouhé snížení vysokých škol rychlé úspory nepřinese, protože studenti se zánikem školy nezaniknou. Někde musí dostudovat, a to pochopitelně stojí peníze,“ řekl rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.

Řešení vidí v hlubší diverzifikaci vysokých škol a v jejich financování podle kvality.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reformě vysokých škol hovoří v pořadu Stalo se dnes rektor Univerzity Karlovy Vácalv Hampl.mp3

„To, myslím, postupně přinese takové změny, které tuto situaci pomůžou řešit. Zda to ve výsledku může vést i k zániku nějakých škol, je z mého pohledu v tuto chvíli dosti předčasná úvaha,“ dodal Václav Hampl.

S návrhem ministra školství, aby vysoké školy dostávaly osmdesát procent celkové sumy podle počtu studentů a dvacet procent podle kvality, rektor Karlovy Univerzity souhlasí.

Jindra Klímová, Veronika Sedláčková, Václav Rojík, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme