Teherán prý zneškodnil počítačový virus Stuxnet

Írán hlásí, že začal vítězit nad počítačovým virem Stuxnet, který napadl jeho průmyslové provozy. Dokonce prý pozatýkal několik počítačových zločinců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice v řetězech

Klávesnice v řetězech | Foto: Comstock Images

Virus Stuxnet v uplynulých týdnech napadl desítky tisíc počítačů a ohrožoval celé průmyslové závody. Že byl zneškodněn, to tvrdí alespoň íránští představitelé, které citují místní média.

Přehrát

00:00 / 00:00

O počítačovém viru mluvil v Odpoledním Radiožurnálu blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček

Ministr pro vnitřní bezpečnost dokonce uvedl, že v rámci boje proti viru íránské úřady zatkly několik lidí. Blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček v Odpoledním Radiožurnálu připomněl, že nikdo nemluvil zcela přesně. Ministr řekl, že bylo zatčeno několik lidí a označil je za počítačové špiony, ale neuvedl přesné číslo ani žádné jiné konkrétní údaje.

Spekulace mají zatím převahu

Hodně se spekulovalo, jestli virus Stuxnet měl opravu mířit na Írán a hlavně na jeho jaderná zařízení. „V zásadě se spekuluje, zda virus mířil opravdu na Írán i o tom, zda cílem byla jaderná elektrárna v Búšehru, která je nyní spouštěna, nebo na závod pro obohacování uranu.

Někteří experti považují autorství viru za dílo velké vládní agentury ve Spojených státech nebo v Izraeli, které mají největší důvod i kapacity přerušit íránský jaderný program. „Dokonce New York Times zveřejnil, že virus obsahoval odkazy na starozákonní Knihu Ester, což by mohlo naznačovat na izraelský původ, jiní to naopak považují za záměrnou falešnou stopu, která má svést šetření k Izraeli“ připomněl Tureček.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme