Izrael prý od USA chce rozsáhlé záruky. Za omezení výstavby osad

Izrael požaduje po Spojených státech rozsáhlé záruky výměnou za omezení osadnické výstavby na západním břehu Jordánu. S odvoláním na izraelské zdroje to píše londýnský deník aš-Šark al-avsat. Američané se pokoušejí Izrael přimět, aby prodloužil stavební uzávěru a umožnil tak pokračování mírového procesu. Palestinci totiž hrozí, že pokud se budou osady dál rozrůstat, z rozhovorů odejdou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židovský obřad

Židovský obřad | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zatím prodloužení stavebního moratoria odmítal. Teď se ale objevují zvěsti, že potřebuje od Američanů takové protislužby, kterými by mohl získat podporu pravicových radikálů ve své vládě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Irena Kalhousová, hlavní analytička Pražského institutu bezpečnostních studií, v pořadu Stalo se dnes.

Jak píše aš-Šark al-avsat, Izrael by prodloužil stavební uzávěru o dva měsíce. Spojené státy by se výměnou ale musely zavázat k několika věcem. Například kývnout na to, že by si Izrael směl natrvalo ponechat svou armádu v údolí Jordánu - tedy na okupovaných územích, kde má vzniknout palestinský stát.

Zároveň prý Netanjahu požaduje, aby Spojené státy svým právem veta mařily v Radě bezpečnosti OSN přijímání rezolucí, které jsou kritické k izraelské politice.

Prodloužení moratoria je přitom podle hlavní analytičky Pražského institutu bezpečnostních studií Ireny Kalhousové pro mírová jednání zcela zásadní.

„Říká se, že Obama už toho Netajahuovi hodně slíbil za to, pokud moratorium prodlouží. Má se jednat o bezpečnostní záruky, o pomoc při další vojenském vybavení izraelské armády nebo dokonce podporu na půdě Spojených národů. Ale jak to tak vypadá, ještě to asi nestačí,“ řekla Kalhousová.

„Vypadá to, že Izrael hodně zkouší, kam až budou chtít Spojené státy jít, protože těm samozřejmě záleží na tom, aby rozhovory pokračovaly. Je to i s ohledem na nadcházející volby do parlamentu, kde bude Obama hrát i o hlasy židovských voličů,“ poznamenala.

Prosadit prodloužení moratoria v Izraeli ale nebude pro Netajahua vůbec lehké.

Břetislav Tureček, Veronika Sedláčková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme