Čína se zatím nechystá snižovat emise skleníkových plynů

V Číně začala konference OSN o změnách klimatu. Jde o historicky první rozhovory o změnách klimatu na čínském území v takovémto rozsahu a Peking se bude chtít ukázat světu v tom nejlepším světle. Ale právě nejlidnatější země planety je podle mnoha odborníků příčinou krachu dosavadních jednání, včetně kodaňského summitu. A i tentokrát převládá skepse.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

EU, USA i Čína zatím nemění svá stanoviska. Země sedmadvacítky tedy stále trvají na radikálním snížení emisí skleníkových plynů. Washington zase říká, že ustoupí až po Číně a Peking zase namítá, že je rozvojovou zemí. Jde tedy stále o začarovaný kruh. Na druhé straně je jasné, že případná změna čínského postoje nemůže sama o sobě znamenat velký průlom, ustoupit musí všechny strany.

Kjótský protokol vyprší už za dva roky, zatím ale vše nasvědčuje tomu, že se svět možná dohodne až příští rok na summitu v Jihoafrické republice. Vše je ale na vůli politiků, nikoli expertů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína.mp3

Nyní je nutné ukázat, že OSN je schopná se dohodnout. Příští summit v Mexiku totiž začíná už na konci příštího měsíce. Ostatně tajemnice Rámcové dohody OSN o klimatických změnách Kristiana Figeras to dnes v Tchien-ťinu řekla jasně, tedy že všechny země musí okamžitě začít s bojem proti klimatickým změnám.

Vědci jí v tom dávají za pravdu s tím, že lidstvo stále častěji čelí extrémním změnám počasí a jeho následkům, naposledy při devastujících povodních v Pákistánu a Číně nebo požárech v Rusku.

Lze tedy čekat jak vzrůstající kritiku Spojených států, které dosud jako jediná vyspělá země nepodepsaly Kjótský protokol, tak i tlak na rozvojové země, včetně Brazílie nebo Jihoafrické republiky.

Třetím hlavním bodem pak bude otázka poskytnutí nejmodernějších technologií rozvojovým zemím.

Číňané tuto problematiku znají a sledují, ovšem prakticky nikdo z nich neví, že dosavadní rozhovory ztroskotaly i kvůli postoji čínské vlády v Pekingu. Čínské vedení sice slibuje, že do roku 2020 sníží emise CO2 na jednotku HDP až o 45 procent oproti roku 2005, v praxi to ale znamená, že množství vypouštěných škodlivin bude dále růst.

Čínský premiér Wen Ťia-pao uvedl, že v otázce boje proti globálnímu oteplování dělá Peking maximum odpovídající jeho možnostem.

Robert Mikoláš, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme