Evropa kvůli strachu z teroristů posiluje bezpečnost

Od neděle, kdy Spojené státy varovaly před možnými teroristickými útoky, se v celé Evropě zvýšila bezpečnostní opatření. Jako první začala na možné násilí upozorňovat Velká Británie. Francie, Švédsko a Německo poté posunuly ve svých zemích bezpečnostní stupeň z takzvaného obecného ohrožení na vysoké riziko. Teroristů se ale bojí i Česká republika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armáda hlídkuje u Eiffelovy věže

Armáda hlídkuje u Eiffelovy věže | Zdroj: ČTK

Jak tvrdí Američané, teroristická síť Al-Káida a další skupiny nepřestávají plánovat své útoky. Momentálně se podle CIA zaměřují na Evropu.

Za nejméně bezpečnou považují experti Velkou Británii a její velká města. Nejvíce je v nich ohrožena veřejná doprava. Cílem militantů by ale mohly být také evropské turistické památky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Evropě po varování před možnými teroristickými útoky shrnuje redaktorka Kateřina Procházková

Varování ministerstva zahraničí Spojených států tedy nelze brát na lehkou váhu. Je ale těžké říct, jak věrohodné jsou informační zdroje, které CIA používá.

Jedním z informátorů je údajně německý občan afghánského původu, který byl v červenci zadržen na jednom z asijských letišť, když cestoval v ženském tradičním muslimském oděvu - habáje a burce.

Uklidňující pak může být informace, že Česká republika není v centru zájmu teroristických skupin ve srovnání s ostatními evropskými městy. To potvrzuje i odborník na bezpečnost, generál Andor Šándor:

„Nemyslím, že by Česká republika byla na pomyslném žebříčku zemí, které jsou nejvíc ohrožené, na horních místech. Opatření, která realizuje vláda, jsou v tuto chvíli dostačující a vychází spíš z toho, že hrozba útoku není konkrétně známá, a proto se volí takováto viditelná opatření.“

Cestující musí počítat s důkladnějšímu kontrolami

Na většině evropských mezinárodních letištích se od včerejška musí cestující připravit na důkladnější prohlídky, běžné je už asi zouvání obuvi, svlékání pásku, hodinek, šperků a některých svršků oblečení. Cestující by se tedy měli připravit na delší celní prohlídky a naplánovat si delší dobu na odbavení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bezpečnostní opatření na letišti v Ruzyni sleduje reportér Nikola Bojčev

Nejde však jen o kontroly na letištích, ale i na cestách. Reportérka Radiožurnálu včera v nočních hodinách viděla důkladné prohlídky aut na bývalých česko-německých hranicích.

Ve Velké Británii, která je v největším ohrožení, dnes stávkovali pracovníci metra, jedno z nejkritičtějších míst tak bylo v bezpečí. Zajímavá je ale situace v Bruselu, kde začíná Euro-asijský summit, na kterém se má sejít asi 36 prezidentů nebo ministrů z celého světa. V centrum Bruselu proto panují nebývalá bezpečnostní opatření.

Na Ruzyni hlídkují ozbrojení policisté i psovodi

Preventivně se zvýšila i ostraha v České republice. „Chrání se místa hromadné dopravy počínaje letišti, zejména těmi mezinárodními, a samozřejmě pražské metro. Bude zesílena ochrana některých zastupitelských úřadů, předpokládal bych, že i některá ministerstva budou více střežená, bude víc policistů na ulicích,“ potvrzuje Šándor.

V hale pražského letiště v Ruzyni jsou podle reportéra Radiožurnálu vidět policejní hlídky se psy, strážci zákona mají po ruce i samopaly.

Policejní hlídka na letišti v Ruzyni | Foto: ČTK

Bezpečnostní opatření v souvislosti s možnou hrozbou teroristických útoků přijeli odpoledne na Ruzyni osobně zkontrolovat i ministr Radek John a policejní prezident Oldřich Martinů.

John po hodinové exkurzi potvrdil, že opatření neomezují cestující, a dodal, že neexistuje žádné přímé ohrožení.

Podle nejnovějších informací má český sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost hovořit o možných teroristických útocích a jejich prevenci od středy na zámku Komorní Hrádek.

Martin Hromádka, Nikola Bojčev, Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme