Více než 80 procent lidí volá po důchodové reformě

Už několik vlád přešlapovalo kolem důchodové reformy. Dohoda na její podobě je zatím v nedohlednu. Lidé si ale mezitím stále více uvědomují, že změnit penzijní systém je nezbytné. Podle posledních údajů České správy sociálního zabezpečení chybělo na účtu sociálního zabezpečení koncem srpna téměř 30 miliard korun, což je téměř dvakrát víc než loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, senioři

důchodci, senioři | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

„Více než 80 procent lidí je přesvědčeno o tom, že penzijní reforma je nevyhnutelná,“ říká ředitel Zlaté koruny Pavel Doležal.

Výzkum společnosti Ipsos Tambor na sociologickém vzorku 1047 respondentů je určen jako podklad pro osmé forum Zlaté Koruny k penzijní reformě. Na foru se zítra sejdou lidé z podnikové sféry, akademici i politici. Budou se bavit o tom, jak důchodový systém změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jitka Hanžlové o důchodové reformě v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Problém je v tom, že lidé politikům už nevěří. Vždyť vlastně každá politická strana hlásá, že chce důchodovou reformu. Ale právě kvůli politikům se zatím nic nezměnilo. Podle průzkumu více než pětina respondentů nevěří žádné politické straně, že systém zreformuje.

Důchod podle výše příjmu

Tři čtvrtiny dotazovaných si myslí, že důchod by měl být odstupňován podle výše příjmu. Na stáří si v penzijním připojištění spoří 60 procent respondentů. Třetina se k tomu chystá a sedm procent se připojistit vůbec nechce.

Hlavním důvodem je to, že lidé nemají volné peněžní prostředky. Podle ankety je to až 70 procent z těch, kteří si na penzi nespoří.

Dalším zádrhelem je to, že lidé se bojí, zda za třicet čtyřicet let budou mít naspořené peníze ještě nějakou hodnotu. A 75 procent respondentů se obává, že je soukromé penzijní fondy mohou o peníze připravit.

I z průzkumu pro Zlatou korunu je jasné, že reforma penzijního systému nebude jednoduchá.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme