I vy unesete 170 kilo

7. říjen 2010

Exoskelety jsou strojové konstrukce těsně napojené na lidské tělo. Člověk díky nim podává neuvěřitelné výkony.

Exoskelety nejsou jen doménou sci-fi příběhů. Už řadu let je vyrábějí některé vojenské a další speciální firmy. Jenže donedávna moc použitelné nebyly. To se ale teď mění.

S druhou generací svého exoskeletu typu XOS přišla americká firma Raytheon. Technologii získala v rámci nedávné akvizice firmy Sarcos. První generace výrobku je stará už 3 roky a je poměrně těžká, energeticky náročná a schopnosti lidských svalů zesiluje pouze v poměru 6:1. Např. břemeno o váze 60 kilogramů by operátor uvnitř exoskeletu cítil jako desetikilogramové.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/mO0xNI3xpmE?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/mO0xNI3xpmE?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Nová generace exoskeletu už zesiluje v poměru 17:1. Operátor tedy biologicky zvedne 10 kilogramů, reálně ale díky exoskeletu zvedá 170 kilogramů. Tento exoskelet má také 2x menší spotřebu energie a jeho vlastní hmotnost je 89 kg, tedy o 10 % méně než u první verze.

Zkušební operátor stroje ukázal obdivuhodné výkony - mechanickou rukou exoskeletu přerazil 4 za sebou ležící prkna o tloušťce 2,5 cm, pohodlně zvedl náboj o hmotnosti 90 kg. Předvedl také několik kousků s fotbalovým míčem. Exoskelet tvoří pokročilá soustava nosných prvků, senzorů, servomotorů, regulátorů a hydrauliky. Všechno pohání spalovací motor na kapalné palivo, jeho nádrž stačí na 24 hodin práce.

Aplikace "silového obleku" jsou nasnadě. Exoskelet se bude využívat např. ve vojenství a na stavbách. Při zdvihání břemen střední velikosti vyjde jeho nasazení levněji než použití těžších stavebních strojů. Práce v exoskeletu přitom bude přesnější, rychlejší a intuitivnější - člověk totiž vykonává přirozené lidské pohyby a exoskelet je pouze kopíruje. Jeden pracovník v exoskeletu tak nahradí několik dělníků, kteří exoskelet nemají.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.