Dalibor Mlejnský podal trestní oznámení kvůli sledování

Starosta Prahy 11 za ODS Dalibor Mlejnský dnes podal trestní oznámení na neznámého pachatele poté, co Mladá fronta Dnes přinesla materiály, podle nichž bezpečnostní agentura ABL na něčí zakázku před lety sledovala tehdejší starostku pražské části Martu Šorfovou a další činitele místní radnice ve snaze je zkompromitovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské Jižní Město

Pražské Jižní Město | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

„Podal jsem trestní oznámení na neznámého pachatele, protože nevím, kdo mě sledoval,“ vysvětlit starosta Městské části Praha 11 Dalibor Mlejnský (ODS).

Dodal, že minulý týden mu redaktoři Mladé fronty Dne ukázali výtah složky, kterou viděl už v září 2006, když kandidoval na starostu Prahy 11, a dokázali, že ji mají také k dispozici. Právě na základě toho se podle svých slov rozhodl podat trestní oznámení.

Dalibor Mlejnský také uvedl, že před čtyřmi lety viděl složku o zhruba 25 stranách, kterou na něj dělaly dvě osoby, jejichž jména zná, a kterou mimo jiné poskytly předsedovi kontrolního výboru zastupitelstva hlavního města Prahy, který ji pak prošetřoval. Podle slov Mlejnského se nejednalo o firmu ABL.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dalibor Mlejnský a Petr Nováček v pořadu Ozvěny dne Radiožurnálu.mp3

„To, co jsem viděl minulý týden, nebylo na žádném hlavičkovém papíru, byla to okopírovaná část čtyři roky starých dokumentů. Nemůžu tvrdit, že to byla ABL, nevím, kdo to byl,“ řekl Dalibor Mlejnský.

Doplnil, že očekává, že Policie České republiky bude vyslýchat jednotlivé svědky a lidi, které on označí jako svědky, a pak o případu rozhodnou orgány činné v trestním řízení.

ABL se rozhodla mlčet

Agentura ABL odmítá kauzu dál komentovat a odkazuje na prohlášení, že zmíněné materiály, které přinesla MF Dnes, jsou falzifikát.

Z vysokých kruhů ODS už zazněla výzva: pokud se pravost dokumentů potvrdí, měla by koalice zvážit, jestli resort vnitra může vést Radek John z Věcí veřejných, tedy strany, jejíž další ministři byli donedávna s ABL těsně spjatí.

„Jeví se mi to jako smutný doklad faktu, že už si nedovedeme předvolební kampaň představit jinak než doprovázenou podobnými aférami. Všimněme si, že opět se opakuje, že jsou vytahovány věci několik let staré a objevují se těsně před volbami. O ideje už nejde, stále více do nich zasahují uvedené excesy, a to mně začíná silně vadit,“ řekl politický komentátor Petr Nováček.

Policie podle něj do voleb nestihne nic vyšetřit a nic se nedozvíme, možná ani potom.

Petr Nováček, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme