Palestinskou mešitu vypálili neznámí žháři, Izrael se obává násilností

Izraelský bezpečnostní aparát se obává nových násilností poté, co někdo vypálil palestinskou mešitu na západním břehu Jordánu. Žhářský útok je už třetí za poslední měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mešita v Akku

mešita v Akku | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Na základě palestinských výpovědí, stejně jako grafit v hebrejštině na stěnách mešity se izraelské bezpečnostní složky domnívají, že útok způsobili izraelští osadníci.

Přehrát

00:00 / 00:00

mešita.mp3

Jedno z hebrejských slov nastříkaných na stěnu bylo slovo pomsta. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tvrdě odsoudil útok na mešitu.

Ministr obrany Ehud Barak označil neznámé útočníky za teroristy, kteří poškozují šanci na mír a dialog s Palestinci. Útok odsoudili i samotní osadníci a někteří z nich se chystají na demonstraci proti tomuto útoku.

K útokům na mešity došlo v tomto roce už dvakrát. Vyšetřování nepřineslo žádné výsledky a nikdo nebyl obviněn. Tyto útoky patří k sérii útoků extrémistických osadníků, kteří označují své útoky na palestinské cíle za ‚cenovky‘. To znamená za cenu, kterou Palestinci musí zaplatit za jakýkoliv izraelský ústupek. Například za zmrazení výstavby osad nebo demolice ilegálních příbytků.

26. září vypršelo částečné moratorium na výstavbu v židovských osadách na Západním břehu. Vyšetřovatelé i komentátoři si myslí, že útok byl míněný jako varování před obnovením moratoria na výstavbu osad, o kterém dnes na nátlak Washingtonu bude jednat izraelský bezpečnostní kabinet.

Igor Maňour, Břetislav Tureček, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme