NERV navrhuje postup proti korupci

Snížit limit pro vypisování výběrových řízení, zavést elektronické aukce a u dopravních staveb soutěžit výhradně podle nabízené ceny - to v rámci boje s korupcí navrhuje Národní ekonomická rada vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zákon o zadávání zakázek by měl přímo obsahovat principy hospodárnosti, účelovosti a efektivity. Takzvaný NERV dnes představil celkem 15 opatření, která mají zmenšit korupční prostor v zakázkách.

Premiér Petr Nečas zdůraznil, že jde o preventivní opatření. Jejich smyslem má být i úspora veřejných peněz.

Korupci Češi výrazně vnímají

Korupci pokládají Češi podle průzkumů za jeden z největších problémů dnešní doby. Současná vláda říká, že proti ní rozhodně zakročí. Plán ministra vnitra Radka Johna, který zveřejnil před pár týdny, ale odborníci vesměs označili za velmi nekonkrétní a dost děravý, respektovaná Transparency International dokonce oznámila, že se na Johnově strategii nebude dále podílet.

Přehrát

00:00 / 00:00

O korupci mluvil v Ozvěnách dne ekonom Pavel Kohout

Takže jinak a lépe? Dnes společně s premiérem Petrem Nečasem prezentovali své návrhy v boji proti korupci představitelé Národní ekonomické rady vlády. Host Ozvěn dne Pavel Kohout vysvětlil, že korupce je čistě ekonomická otázka.

„Když se podíváte na rozsah veřejných zakázek, tak v roce 2009 to bylo 635 miliard korun – obrovská částka.“ Nedá se však odhadnout, kolik z této částky mizí v korupční díře. „Odhadnout se to nedá, korupce je z přímo podstaty věci těžko pozorovatelná, ovšem, myslím, že je to v řádu minimálně desítek miliard korun ročně,“ poznamenal Kohout.

Nápravu spatřuje v jiném postoji k veřejným zakázkám, což by zřejmě vyžadovalo novelu zákona a podobné úpravy. „Velké veřejné zakázce by mělo předcházet koncepční rozhodnutí, musí být plán silnic, dálnic a obdobných staveb – nemůže to být jen na libovůli politiků a jejich spřízněných stavebních firem. Je třeba odborná expertiza a oponentura“

„Druhá věc je konstrukce zakázek , kde se dnes setkáváme často s tím, že jsou konstruovány tak, aby vyhovovaly předem určenému zájemci prostřednictvím tzv. kvalifikačních kritérií . Je to naprosto legální a nepostižitelné,“ posteskl si Kohout.

Podstata v ekonomických mechanismech

S manuálem proti korupci přišel nedávno ministr vnitra Radek John. Plán, se kterým přichází NERV od toho, který představil předseda Věcí veřejných se podle Kohouta zásadně liší.

„My jsme se v NERVu dívali především na principy, jak korupce vzniká, čím je způsobena a umožněna. Jaké jsou mechanismy. Ekonomické mechanismy jsou klíčem,“ zdůraznil Kohout v Ozvěnách dne.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Ondráčka, ředitel české pobočky Transparency International diskutoval s Pavlem Kohoutem o návrzích NERVu ve Světě o jedné

David Ondráčka, ředitel české pobočky Transparency International ve Světě o jedné návrhy NERVu uvítal. „Ekonomická řešení mají smysl. S velkou částí návrhů mohu souhlasit. Pro mne je otázkou, do jaké míry to zůstane návrhem, či se přetaví do legislativních změn.“

„Trošku jsem se pozastavil na tím, zda má smysl natvrdo říci, že u dopravních staveb bude rozhodovat pouze cena – protože nemusí být jediným kritériem, ale je to věc k diskusi,“ uvedl Ondráčka.

„A druhá věc, která mne zarazila, je využívání datových schránek. Protože problém není v tom, že někdo rozlepí obálku a vloží jinou nabídku, ale že dochází ke kartelizaci a ke špatně vypsaným zakázkám a kvalifikačním kritériím.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Protikorupční návrhy Národní ekonomické rady vlády hodnotila ve Stalo se dnes ředitelka organizace Růžový panter Iveta Jordánová

Iveta Jordánová, ředitelka protikorupční organizace Růžový panter, stejně jako Ondračka považuje za nedostatečný návrh soutěžit u dopravních staveb pouze na základ ceny.

„To by pro české prostředí znamenalo u pouze kosmetickou úpravu v korupčních praktikách. Já jen doufám, že NERV takové návrhy neprodukuje úmyslně. Jistěže cena je velmi podstatná, ale pouze souběžně s jasně definovanými standardy kvality,“ podotkla Jordánová.

Jak zdůraznila, vláda by měla vydat co nejdříve komplexní materiál pro řešení protikorupčních mechanismů. „Až přijde a začne skutečně smysluplný proces, jak legislativní, tak v exekutivě, pak budou deklarované snahy důvěryhodné, ale do té doby nikoliv,“ dodala.

Milan Kopp, Veronika Sedláčková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme