Temná stránka amerického výzkumu syfilidy

5. říjen 2010

Čtyřiašedesát let poté, co američtí vědci zahájili skandální výzkum syfilidy v Guatemale, se vláda Spojených států za celou událost oficiálně omluvila.

Historička Susan Reverbyová z Wellesley College v Massachusetts je odbornicí na nechvalně známý experiment Tuskegee. Odehrál se ve stejnojmenném městě v Alabamě, kde lékaři v letech 1932 až 1972 odepřeli několika stům afroamerických mužů lék proti syfilidě, aby mohli sledovat přirozený průběh nemoci. Susan Reverbyová nyní zveřejnila výsledky svého dalšího výzkumu, který se zabývá obdobným případem (PDF). Ve 40. letech minulého století v Guatemale působili vědci financovaní Americkou veřejnou zdravotní službou (US Public Health Service), kteří v letech 1946 až 1948 syfilidě vystavili několik stovek místních lidí. Jeden z těchto vědců, John Cutler, se podílel i na experimentech v Tuskegee.

Ve 40. letech bylo známo, že syfilis se dá vyléčit penicilínem. Cílem guatemalské studie bylo zjistit, jestli by se antibiotikum dalo využít také jako profylaktický prostředek a jestli neexistují i další účinné látky. Výzkum probíhal ve věznicích a kasárnách, kam vědci posílali nakažené prostitutky. Během některých pokusů byli lidé přímo infikováni bakteriemi syfilidy získanými od nemocných lidí i zvířat. Žádné výsledky této studie nikdy nebyly zveřejněny a podle Susan Reverbyové se lidem nedostalo žádných informací o tom, co se s nimi během výzkumu děje. Americká vláda se za skandální experimenty tento týden oficiálně omluvila.

Zdroj: Nature News, ScienceNow

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio