Čína a Barma lobbují za zmírnění kritiky nedodržování lidských práv

Barma s Čínou se mají stát terčem kritiky nejen od Evropské unie za porušování lidských práv. Čínská a barmská delegace se podle internetového serveru Euobserver na euroasijském summitu v Bruselu snaží o zmírnění pasáže o lidských právech v závěrečném komuniké schůzky. Na summitu se sešli hlavy sedmadvacítky a šestnácti asijských zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barma - lidé čekající na příděl jídla

Barma - lidé čekající na příděl jídla | Foto: barmští disidenti

Barma, která si nechává říkat Myanmar, se má dostat pod tlak ostatních zemí hlavně před listopadovými volbami. Vojenská junta už několikrát dokázala, že nepřipustí ani politickou ani náboženskou opozici. Představitelku Národní demokratické strany Su Ťij drží vojenský režim už mnoho let s přestávkami v žaláři nebo v domácím vězení.

Prezident Václav Klaus, který na euroasijském summitu zastupuje Česko, považuje za naprosto nezbytné o lidských právech na takovém fóru mluvit. „My zastupujeme jisté civilizační, kulturní hodnoty, které budeme tady také zdůrazňovat,“ řekl Klaus.

Kritika za stav lidských práv zaznívá i na adresu Číny. Prezident Klaus ale připustil, že pokud bude mít možnost krátkého rozhovoru s čínským premiérem o některé z přestávek jednání, otázku dodržování lidských práv v této zemi nebude otevírat.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme