Odbory BBC odvolaly dvoudenní stávku

Odboráři v BBC měli dnes a zítra stávkovat. Nestávkují. Výhrady ke změnám příspěvků na důchody, které navrhuje vedení BBC, mají stále, ale dvoudenní protestní akci přesto odvolali. Stávka, které by se zúčastnili zaměstnanci BBC, včetně novinářů a techniků, by mohla ovlivnit zpravodajské pokrytí konference vládních konzervativců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova BBC

Budova BBC | Foto: Redvers via Flickr.com

Podle londýnského spolupracovníka Českého rozhlasu Ivana Kytky se hovořilo také o tom, že pokud by BBC stávkovala, ohrozila by tak svou nestrannost, protože kritici, jichž stále přibývá, by mohli novinářům a editorům vyčítat a ptát se, proč si nevybrali jiný termín stávky, například když minulý týden zasedala Labouristická strana.

Vedení a finanční správa BBC přišla také s řešením, které je jakýmsi kompromisem mezi tím, proč chtěli odboráři stávkovat a tím, co oni původně chtěli.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stávce v BBC hovoří v pořadu Svět o druhé Rádia Česko londýnský spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka

Kompromis spočívá v tom, že zatímco doposud se například mohly valorizovat firemní, tedy BBC, penze bývalým zaměstnancům o pouhá 2,5 procenta ročně nezávisle na inflaci, nyní to mohou být až čtyři procenta.

Pokud zaměstnanci BBC přispívají teď sedmi procenty měsíčně ze svého platu do penzijního fondu BBC, napříště to bude pouze šest procent, ale musejí přijmout to, že napříště budou-li se jejich průměrné platy zvyšovat, tak se do důchodové pojištění započte pouhé jedno procento z toho navýšení, nikoliv plná částka, jak tomu bylo doposud.

Druhá stávka je plánovaná na 19. a 20. října, což je důležitý termín v britském politickém kalendáři, protože 20. října má koaliční vláda, tedy vláda konzervativců a liberálních demokratů, ohlásit hluboké finanční škrty.

Ondřej Černý, Ivan Kytka, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme