Société Générale možná nebude po Kervielovi chtít zpět 5 miliard eur

Francouzská banka Société Générale možná nebude chtít po Jérômu Kervielovi pět miliard eur. Jen chtěla, aby se před soudem objevila částka, o kterou přišla při nepovolených spekulacích svého bývalého makléře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bývalý makléř francouzské banky Société Générale Jérôm Kerviel

bývalý makléř francouzské banky Société Générale Jérôm Kerviel | Zdroj: ČTK

Soudce poslal Kerviela na tři roky do vězení a odsoudil ho k náhradě ztráty ve výši téměř pět miliard eur. Obhájce se proti verdiktu odvolal. Kerviel podle Lukáše Macka z Pařížského institutu politických věd překračoval veškeré limity, které měl dodržovat a šel do rizika. „Je ale nutno podotknout, že on se na tom neobohatil, ale bance způsobil velké ztráty,“ řekl Macek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lukáš Macek z Pařížského institutu politických věd v pořadu Stalo se dnes.

Právníci banky prohlásili, že Société Générale nebude trvat na úhradě obrovské ztráty, až bude Kerviel odsouzen pravomocně.

Advokáti radí bankovnímu ústavu ale požadovat veškeré zisky, který mohl Jérôme Kerviel mít z aktivit spojených s touto kauzou. Jde zejména o autorská práva na vydání jeho knihy Lapen ve spirále nebo peníze z případného zfilmování tohoto námětu.

Makléř měl spekulacemi nad povolené riziko připravit banku o miliardy. Ta se tak dostala před dvěma lety do potíží i v souvislosti s finanční krizí. Banka nicméně krizi přežila a i důvěra jejích klientů jí zůstala víceméně zachována. Pro banku je nicméně dnešní rozsudek velkým vítězstvím. Obhajoba totiž byla založena na tom, že Société Générale věděla o tom, do jakých rizik Kerviel jde. Soud dnes ale rozhodl opačně.

Jan Pokorný, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme