ČNB vydá poslední zlatou minci s motivy technických památek

Důl Michal v Ostravě má svou zlatou minci. Slavnostně ji dnes představí přímo v prostorách této kulturní památky guvernér České národní banky Miroslav Singer spolu s autorem vítězného návrhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Singer,

Miroslav Singer, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Desátý a poslední sběratelský kousek z cyklu Kulturní památky technického dědictví vybírala komise odborníků. Do soutěže se přihlásilo celkem 22 sádrových modelů od 17 výtvarníků. Návrh akademického sochaře Zbyňka Fojtů nakonec vyhrál jednoznačně.

Jako jeden z mála zobrazil Zbyněk Fojtů vedle architektonických objektů i prvky technického zázemí dolu. Do finále nakonec postoupil jako jediný. Porota ocenila vysokou výtvarnou úroveň, dokonalou modelaci a vyváženou kompozici obou stran návrhu.

Zlaté mince s motivy technických památek se razily od roku 2006. Je mezi nimi třeba plzeňský pivovar nebo observatoř pražského Klementina.

Michal Schoffer, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme