Českobudějovická nemocnice odmítá ztrátu těla mrtvého novorozeněte

6. říjen 2010

Nemocnice v Českých Budějovicích čelí trestnímu oznámení, že ztratila tělíčko předčasně zemřelého nedonošeného chlapce. Podala ho jeho matka, která si přála syna pohřbít osobně. Když však pro pozůstatky přijela pohřební služba, kterou žena objednala, mrtvé novorozeně už v nemocnici nebylo.

Nemocnice ale zemřelé novorozeně neztratila a zřejmě při manipulaci s ním ani nijak nepochybila.

Jaroslav Novák z vedení nemocnice zdůrazňuje, že matka s jeho pohřbením otálela příliš dlouho: „K úmrtí došlo 6. září a matka deklarovala, že si sama pohřbí pozůstatky svého novorozeného dítěte. V tomto smyslu byl informován pověřený pracovník a je zdokumentováno, že informaci převzal. Tělo bylo po provedené pitvě připraveno k pohřebení a převzetí pohřební službou. Lhůta je zákonem stanovena na 96 hodin.“

„Ještě v den propuštění, což bylo 14. září, byla matka opakovaně upozorněna primářem Neonatologického oddělení, že je nutné bezodkladně kontaktovat pohřební službu, neboť pozůstatky máme na patologii delší dobu, než stanovuje zákonná lhůta,“ upozornil Novák.

Matka předčasně narozeného a zemřelého novorozence opustila nemocnici a od té doby prý nikoho z jejich zaměstnanců nekontaktovala. Vedení nemocnice se tak rozhodlo 14 dní po úmrtí novorozence jeho tělíčko pohřbít na vlastní náklady.

„Podle našich zjištění bylo tělo uloženo do rakve, kterou za tímto účelem nemocnice objednala u pohřební služby. Tělo bylo protokolárně pohřební službě předáno s příslušnými dokumenty, převzetí bylo podepsáno pracovníkem pohřební služby,“ dodal Jaroslav Novák.

Spustit audio