Analytik: Oslabení eura by bylo pro eurozónu výhodné

Euro se v noci na dnešek udrželo vůči dolaru v blízkosti osmiměsíčního maxima. A to přesto, že investoři nevylučují možné problémy v zadlužených zemích na periferii Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Dokud ale podle ekonomů Španělsko, Irsko a nebo některá další země EU nevyšle jasný signál, že není schopná splácet své závazky, bude trhům vládnout kvantitativní uvolňování, které se čeká od americké centrální banky. Očekávání likvidity, kterou by tímto způsobem FED podle prezidenta chicagské pobočky mohl dodat už v listopadu, totiž i nadále tlačí dolar ke dnu a tím ostatní měny vzhůru.

Společná evropská měna se nyní obchoduje kolem úrovně 1,385 dolaru za euro. A podle analýzy agentury Reuters by brzy mohla zaútočit na úroveň 1,39. „Nejen tato analýza, ale i další názory ekonomů směřují k tomu, že by se euro mohlo dostat k hranici 1,4 vůči americkému dolaru,“ potvrdil na Rádiu česko analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Euro se udrželo vůči dolaru v blízkosti osmiměsíčního maxima Podrobnosti přiblížil na Rádiu česko analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Podle analytiků Next Finance za současnou pozicí eura není však síla eurozóny ale spekulace, které vycházejí z očekávaného dění ve světě. Takže podle nich nelze vyloučit náhlé oslabení evropské měny.

„Síla eura není záležitostí nějaké výrazně dobré situace v eurozóně, ale naopak je to záležitost eurodolaru. Je možné, že se ten kurz obrátí. Bude záležet na tom, kdy si trh uvědomí to, že nejsou problémy jen na straně za Atlantikem, ale i v Evropě. Trhy v poslední době až překvapivě ignorují špatné zprávy, například z Irska či Španělska. Právě situace v těchto zemích je možným spouštěčem obratu na tomto páru,“ vysvětlil.

Slabší euro by eurozóna uvítala

Eurokomisař pro ekonomické a monetární záležitosti Olli Rehn včera varoval, že silné euro může přidusit nastartované ozdravení eurozóny. To podle Vlka v podstatě znamená, že kdyby euro oslabilo, bylo by to pro eurozónu výhodné.

„V současné situaci se všechny hlavní oblasti světa snaží domácí měny nějakým způsobem oslabovat a tím pádem podporovat exporty a s tím i růst ekonomiky. Takže se dá říct, že slabší euro by eurozóna uvítala, především takové exportní země jako je Německo,“ dodal.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme