Ozbrojenci v Jemenu zaútočili na dva západní cíle

Jemenská metropole Saná byla dopoledne dějištěm dvou ozbrojených útoků na západní cíle. V jednom případě mířil granát na britské diplomatické auto. Při druhém útoku v objektu ÖMV zahynul zaměstnanec francouzské subdodavatelské stavební společnosti Spie Batignolles SA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útoky v Jemenu

Útoky v Jemenu | Zdroj: ČTK

Zatím není jisté, jestli spolu oba incidenty souvisejí. Není ani jasné, kdo a proč útočil. Jemen je ale v posledních letech dějištěm stále častějších útoků islamistických skupin, včetně teroristické sítě Al-Káida.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček v poledních Ozvěnách dne.

Granát odpálený na britské auto podle policie zranil celkem tři lidi. Londýn potvrdil menší zranění pracovníka své diplomatické mise. Oficiálních informací je zatím velmi málo. Už se ale ví, že v napadeném autě cestovalo celkem pět pracovníků britské ambasády. Byla mezi nimi i zástupkyně velvyslance. Exploze protitankového granátu rozbila u opancéřovaného vozidla okna.

K útoku na britskou ambasádu přitom došlo už letos v dubnu. Terčem útoku měl být britský velvyslanec Tim Torlot. Z atentátu vyvázl bez zranění. Sebevražedný atentátník odpálil bombu ve chvíli, kdy kolem ambasador projížděl při cestě do úřadu.

K akci se přihlásila Al-Káida na Arabském poloostrově. Jemenské úřady v souvislosti s atentátem obvinily čtyři lidi, mimo jiné jednoho Iráčana a jednoho německého občana ze smíšeného německo-jemenského manželství.


Zvětšit mapu

Nabízí se tak, že za dnešními útoky stojí skutečně Al-Káida. Terčem jejich atentátů se stala před dvěma lety i americká ambasáda v Jemenu, osnovány ale byly také útoky na turisty. „Al-Káida se tím netají a tvrdí, že útočí nejen na vlády v Jemenu a v Saudské Arábii, které jsou podle nich prozápadní a poškozují zájmy islámu a muslimů v jejich vlastní zemi,“ řekl blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

O pozadí střelby v objektu ÖMV nedaleko Saná se ví ještě méně. Zahynul francouzský manažer. Podle policie na něj zaútočil člen ochranky. Pachatel byl zatčen, o jeho motivaci ale zatím nejsou žádné zprávy. „Zatím to vypadá na čin jednotlivce. Mohla to být jen osobní pomsta, ale samozřejmě to mohlo mít i politické pozadí,“ podotkl Tureček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější údaje přinesl v 16 hodin blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček.

Oba dnešní incidenty ale podle Turečka nejspíše nemají souvislost s víkendovým varováním, podle něhož by Al-Káida mohla zaútočit na americké nebo britské občany v Evropě. „Myslím, že to spíš souvisí s Arabským poloostrovem,“ dodal Tureček.

Západní státy považují Jemen za stále větší zdroj nestability. Tamní vláda sváděla ještě nedávno těžké boje se šíitskými povstalci. Ve stejné době v Jemenu působí řada sunnitských skupin, které podnikají povstalecké a teroristické útoky proti vládním i západním cílům.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme