Hospodaření EU mnohdy ohrožuje ekologii i chudé země

Společná zemědělská pravidla Evropské unie mají negativní dopad na boj s chudobou, hladem a ekologickými problémy. Tvrdí to odborníci, kteří se sešli v Praze, aby navrhli účinné nastavení zodpovědného obchodu a udržitelného zemědělství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Když je dopleteno, jde se na pole. Zemědělská práce je nedílnou součástí života na vesnici - první řada okopává, druhá zpívá písně.

Když je dopleteno, jde se na pole. Zemědělská práce je nedílnou součástí života na vesnici - první řada okopává, druhá zpívá písně. | Foto: Jana Jirátová

Boj bohatých zemí proti chudobě má i svoji odvrácenou tvář. Vyspělý svět na jedné straně slibuje peníze na zlepšení životních podmínek nejchudších lidí. Na straně druhé ale politika bohatších států na chudé země tvrdě dopadá.

Prudké změny cen potravin, ropy či půdy vlivem hospodaření a finančních spekulací evropských zemí mohou rozvojové státy ožebračit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Kloubek z Glopolisu o dvou stranách boje bohatých zemí proti chudobě v rozhovoru pro Svět o deváté Rádia Česko

„Evropská unie klade velký důraz na exportní charakter zemědělské produkce, zároveň tím podněcuje v zahraničí intenzivní zemědělství zaměřené na vývoz,“ tvrdí Martin Kloubek z pražského institutu pro globální politiku Glopolis, který konferenci Ecofair Trade Dialogue pořádá.

„To znamená, že něco vyveze a zároveň vznikne poptávka v Evropě, kterou pak uspokojuje produkce zahraničních farmářů. Evropská unie je například z osmdesáti procent závislá na dovozu krmiva pro dobytek.“

Ekologický dopad takového nadměrného přesunu produktů vidíme například u biopaliv. V Brazílii se komplikovaným způsobem vyrobí z cukrové třtiny biolíh, který se ropou napájenými tankery převáží do Evropy. Produkci biopaliv navíc ustupují i deštné pralesy.

Liberalizace světového obchodu nepomůže

„Evropa sice omezila dovozní kvóty nebo garantované nejnižší ceny dovozu do EU, vypadá to jako vstřícné gesto vůči rozvojovým zemím, děje se to bohužel jen v omezeném smyslu slova. Dovozy jsou podporovány obchodním režimem Unie, který pak zdaňuje suroviny méně než produkty s přidanou hodnotou,“ upozorňuje Kloubek.

Dovážení levných komodit a vyvážení výrobků je podle Kloubka výhodné jen pro velké producenty, nikoli pro drobné farmáře. Není to navíc slučitelné s ochranou životního prostředí.

„Doporučoval bych, aby Evropa v rámci obchodních pravidel netlačila na liberalizaci světového obchodu, zvláště pak na otevírání trhu rozvojových zemí. Poskytla by jim tak možnost bránit se levnému dovozu, aby nebyly tak závislé,“ dodává.

Tomáš Pavlíček, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme