Druhý pád realitního sektoru by další krizi prý způsobit neměl

Realitnímu sektoru hrozí pád na druhé dno. Finanční stabilitu by sice neohrozil, ale nesporně by měl dlouhotrvající vliv na probíhající hospodářské ozdravení. Ve svém včera zveřejněném globálním výhledu před tím varuje Mezinárodní měnový fond.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení

Bydlení | Foto: Tomáš Adamec

Jeho analýza doplňuje, že riziková je situace zejména v Americe, kde je pod tlakem jak sektor rezidenčních tak i komerčních nemovitostí. „Bohužel krize se ještě ode dna neodlepila, spíše bych to nazvala stagnací,“ řekla partnerka v realitní kanceláři Mediteránnea Lucie Pilipová.

Přehrát

00:00 / 00:00

eko.mp3

Pokud by se americký trh s realitami skutečně propadl na druhé dno, nebyla by to dobrá zpráva. „Na druhé straně, kdybychom se podívali na dopad na bankovní sektor, tak by asi nebyl tak drastický, jako na začátku hypoteční krize,“ poznamenal ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Připomněl, že tehdy měly banky ve svých aktivech celou řadu problematických cenných papírů navázaných na realitní sektor. „Teď jsou přeci jen v jiné situaci. Do velké míry jsou problematická aktiva odepsána. Nebál bych se tam šoku v podobě další finanční krize,“ řekl Bureš.

Investice do nemovitostí?

Dopad na ekonomiku by ale propad amerického realitního trhu rozhodně měl. „Už jenom proto, že nemovitosti tvoří velkou část aktiv, velkou část úspor domácností. A právě americký spotřebitel, na kterého už tak dopadá negativně velká nezaměstnanost a pomalý růst mezd, by měl další zátěž,“ uvedl ekonom.

Evropský trh s realitami by se ale podle Pilipové propadat nyní měl. „Očekávala bych spíše stagnaci. Je to opravdu období, kdy je vhodné investovat do zahraničních nemovitostí. Lidé jsou pod tlakem a je to dobrý okamžik pro smlouvání,“ podotkla.

Bureš nicméně nedoporučuje, aby lidé investovali velké peníze výhradně do nemovitostí. „Na mnoha místech zkrátka mohou jít ještě jít ceny dolů,“ uzavřel ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Roman Chlupatý, Karolína Koubová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme