Blízkovýchodní rozhovory má nyní posunout Izrael

Osud mírových rozhovorů na Blízkém východě je od vypršení moratoria na stavbu v židovských osadách na palestinských územích nejistý. Obě strany jednají zvlášť – Netanjahu s izraelskou vládou, Abbás s arabskými spojenci. Očekává se stanovisko Izraele k zastavení výstavby osad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osada

Osada | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Izraelský premiér Netanjahu v sobotu požádal předsedu palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, aby rozhovory nepřerušoval. Podle izraelského deníku Haaretz má o americkém prodloužení moratoria jednat už dnes bezpečnostní kabinet.

Současně má jednat izraelská vláda, na jejíž verdikt ohledně výstavby osad na okupovaných územích čekají jak Spojené státy americké, tak především Palestinci a ostatní arabské státy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček a politoložka Irena Kalhousová ve Světě o desáté Rádia Česko informují o aktuální fázi mírových rozhovorů

Abbás již jednal s Egypťany, v sobotu se má v Libyi konat schůzka ministrů zahraničí Ligy arabských států. Egypt i Jordánsko stojí za Palestinci – tedy za jejich odmítnutím dál jednat, pokud Izrael neslíbí, že nadále omezí výstavbu v osadách na okupovaných územích.

Stanovisko, aby Izrael neukrajoval z území, které slibuje v budoucnu dát palestinskému státu, zastává většina arabských zemí. Jejich definitivní postoj se ale bude odvíjet od izraelského postoje k požadavku na omezení výstavby osad.

Netanjahu s ústupky neuspěje

Izraelské ústupky však lze očekávat jen těžko, tvrdí politoložka a odbornice na Blízký východ Irena Kalhousová.

„Na tahu je Izrael a Netanjahu hraje chytrou diplomatickou hru. Jde však o to, kam až ho USA nechají dojít. Netanjahu nemá v Izraeli a ve své koalici podporu k ústupkům Palestincům. V poměrně křehké koalici jsou pravicové, nacionální, náboženské strany,“ upozorňuje.

Důležité podle Kalhousové je, aby se obětí neshod nestaly rozhovory o míru, tedy aby nebyly ukončeny.

„Klíčovou roli hrají Spojené státy, ty jediné mohou oběma stranám dát záruky, že má cenu dále jednat. I ty to mají složitější, prezident Obama je pod jistým tlakem, protože tam zanedlouho začnou volby. Potřeboval by ukázat voličům, že jeho jednání jsou úspěšná,“ vysvětluje Kalhousová další okolnosti.

Břetislav Tureček, Lucie Maňourová, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme