S hrozbou útoků se musíme naučit žít, říká bezpečnostní poradce

S hrozbou teroristických útoků bychom se podle bezpečnostního poradce a bývalého náčelníka Vojenské zpravodajské služby Andora Šándora měli naučit žít. Před nebezpečím atentátu v Evropě, zejména ve Francii nebo v Německu, varovaly v neděli Spojené státy. Bezpečnostní opatření kvůli tomu přijalo i Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na ruzyňském letišti hlídkují i policisté se psy

Na ruzyňském letišti hlídkují i policisté se psy | Zdroj: ČTK

„Představa, že pokaždé, bude-li tato hrozba sdělena veřejnosti, tak zásadně změníme svůj způsob života, je přesně ta, kterou lidé, kteří nás ohrožují, chtějí abychom přijali,“ podotkl bezpečnostní poradce Andor Šándor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Andor Šándor, bezpečnostní poradce a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby, ve Světě o jedné.

Podle něj bychom měli nadále žít tak, jak žijeme. „Pokud plánujeme nějakou zahraniční cestu, tak bychom si měli uvědomit, kam jedeme. Ale samozřejmě se může stát, že jenom právě tím, že budeme ve špatném době na špatném místě, se staneme obětí útoku. Taková je realita, ale tahle realita je v Evropě už třicet let,“ poznamenal.

Česko už v souvislosti s hrozbou teroristických útoků přijalo preventivní bezpečnostní opatření, například na letišti Praha-Ruzyně. Česká policie ale nemá informace o tom, že by přímo Česká republika měla být terčem útoků.

Hrozba tu je

„Opatření, která se udělala v rámci České republiky, se dají číst tak, že nějaká hrozba tady existuje, ale nevíme, kdo by ten útok spáchal, kde se dotyčný v tuto chvíli nachází a zda mu na našem území může někdo pomáhat,“ řekl Šándor.

Cestující na Ruzyni jsou pod větším dohledem policistů | Foto: ČTK

Připomněl nicméně, že kromě viditelných opatření se dělají i další. „Provádí opatření, která nejsou běžnému občanu viditelná. Služby policie se snaží kontaktovat své spolupracovníky, snaží se ověřovat na místě, zda hrozba, která přichází ze zahraničí, je relevantní pro Českou republiku, nebo není,“ přiblížil.

Západní rozvědky už v září oznámily, že odhalily plány teroristů na koordinované útoky na města v Británii, Francii či Německu. Plány zřejmě vyzradil německý občan, kterého američtí vojáci v červenci zadrželi v afghánské metropoli. Útočníci měli údajně plánovat atentáty podle scénáře masakru v Bombaji před dvěma lety, kdy během třídenního teroru zemřelo 166 lidí.

Berlín a Paříž

V neděli varovaly USA své občany před možným útokem v Evropě, v následujících dnech totéž udělalo Japonsko a Austrálie. Británie varovala turisty před hrozícím atentátem v Německu či ve Francii.

To ale vyvrátil německý ministr vnitra Thomas de Maiziér, který v rozhovoru pro německý rozhlas oznámil, že teroristický útok v Německu nehrozí. Paříž ve čtvrtek naopak vyzvala své turisty k opatrnosti na veřejných prostranstvích v Británii.

Na seznamu potenciálních cílů jsou nyní podle americké zpravodajské televizní stanice Fox News berlínské hlavní nádraží, Braniborská brána a televizní věž na Alexandrově náměstí. V Paříži podle stanice hrozí útok u Eiffelovy věže nebo u katedrály Notre-Dame.

Ondřej Černý, Alice Kottová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme