Firmy by měly podporovat sladění osobního a pracovního života zaměstnanců

V Praze dnes bude vyhlášena firma roku v rámci Rovných příležitostí pro tento kraj. Soutěž vyhlašuje již po šesté sdružení Gender Studies. Diskutovaným tématem, které Gender studies také kromě rovných příležitostí řeší, je takzvaná work-life balance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pracovní tým, práce, zaměstnanci, zaměstnanec

pracovní tým, práce, zaměstnanci, zaměstnanec

„Pojem work-life balance značí, že zaměstnanci a zaměstnankyně by měli mít možnost nějakým způsobem skloubit osobní a pracovní život. Když mluvím o osobním životě, tak myslím rodinu, ale například i koníčky a přátele. Termín work-life balance označuje postoje zaměstnavatelů, kteří to nějakým způsobem umožňují, aby jejich zaměstnanci a zaměstnankyně pouze napracovali, ale měli šanci žít i jiný život,“ vysvětluje zastupující ředitelka Gender Studies Alexandra Jachanová Doležalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O slaďování osobního a pracovního života mluvila na Rádiu Česko zastupující ředitelka Gender Studies Alexandra Jachanová Doležalová.

Podle ní existuje velké množství možností, jak může zaměstnavatel svým zaměstnancům pomoci skloubit osobní a pracovní život: „Například flexibilní pracovní doba, kdy si zaměstnanec nemůže přicházet a odcházet, kdy chce, firma ale může stanovit pevnou část pracovní doby, třeba od 9 do 14 hodin, a zbytek si zaměstnanci mohou určit sami, což velmi pomůže třeba při vození dětí do školy a do školky.“

Další možností je zprostředkování delšího volna, aby zaměstnanci mohli například odejít na tři měsíce z práce a pak se vrátit. To se dá podle Jachanové Doležalové využít například v rámci studia, cestování nebo péče o děti.

Job sharing nebo volná pracovní doba

Další možností je například částečná práce z domova nebo job sharing, což je způsob, kdy jedno pracovní místo sdílejí dvě osoby a práci si dělí. „Zde je důležité, že mezi oběma zaměstnanci musí fungovat partnerství, předávání informací a musí fungovat pracovní doba, kterou si mezi sebou rozdělí. Je to velmi náročná forma. Na druhou stranu, když se povede a když jí využijí například dva rodiče, tak jim to umožní harmonizovat práci a rodinu,“ dodává ředitelka Gender Studies

Podle Jachanové Doležalové by měl mít člověk možnost vzít si volno i kvůli nemocnému psovi nebo důležitému zápasu ve fotbale. S touto problematikou se ale v Česku teprve začíná.

„S problematikou se u nás začíná. Myslím si, že některé firmy mají velmi dobře našlápnuto, ale určitě je ještě hodně práce,“ Zakončuje Jachanová Doležalová.

Lenka Rafaelová, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme