Maďaři dál brání šíření kontaminované látky do Dunaje

Odstraňování škod po úniku kalu v Maďarsku potrvá podle médií nejméně rok. Záchranáři se navíc snaží zabránit dalšímu šíření kontaminované látky až do Dunaje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Břehy Dunaje spojuje Řetězový most

Břehy Dunaje spojuje Řetězový most | Foto: Gregor Martin Papucsek

S pomocí vědců pak taky mapují, v jaké hloubce je třeba počítat s kontaminací pitné vody.

Nejvíce postižená vesnice Kolotná je jako po tsunami. Vyprázdněná a lidé se do ní ani nechtějí vracet, přičemž záchranáři je ještě dnes večer budou informovat o dalších možnostech řešení nastalé situace.

Záchranáři také začali shromažďovat červené bahno a v kontejnerech ho odvážet na území nedaleké hliníkárny, která havárii způsobila.

Likvidační týmy hodlají bahno neutralizovat, protože obsahuje louh s pH až 13, což je trojnásobek normálu.

„Louh je velmi žíravá látka, která neškodí jen člověku, ale také přírodě. Bude trvat mnoho let, aby v oblasti opět vyrostly nějaké rostliny,“ řekl Radiožurnálu Petr Soudek z laboratoře rostlinných biotechnologií, která se zabývá i odstraňováním následků ekologických katastrof.

Půda bude podle něho hluboce kontaminovaná. Při podobné havárii ve Španělsku blízko Sevilly v roce 1998 prý byla kontaminace naměřena až do 25 centimetrů. Revitalizační práce tam probíhají dodnes.

Momentálně z nádrže do bahna neprosakuje žádná škodlivá látka. Ta se posouvá přes potoky a řeky do sousedních vesnic. Požárníci zmíněné říčky prosypávají sádrou.

Neviditelné přehrady

Mimo avizované akce vznikají například na řece Marcal takzvané dnové přehrady, které mají za cíl zadržet nečistoty a nebezpečná látka se tak nedostane do Dunaje.

Záchranáři rovněž stále pátrají ve vrstvě bahna po třech nezvěstných osobách. Dva další pohřešovaní lidé se již objevili. Kromě čtyř mrtvých nebezpečná látka desítky dalších zranila. Přibližně devadesát osob bylo hospitalizováno s chemickými popáleninami.

Kvůli dešti se nemůže do oblasti dostat těžká technika. Pršelo celou noc, což je dobré proto, že se kontaminovaná látka nevysuší a prach ji nemůže rozvířit, ale déšť komplikuje záchranné práce.


Maďarské ministerstvo životního prostředí uvedlo, že odstranění následků katastrofy, která postihla území o velikosti čtyřiceti kilometrů čtverečních, bude trvat nejméně rok a bude vyžadovat technickou a finanční pomoc Evropské unie.

Gregor Martin Papucsek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme