Jemen možná požádá USA o letecké útoky proti teroristům

Spojené státy by znovu mohly nasadit bezpilotní letouny proti teroristům na jemenském území. Prohlásil to šéf jemenské protiteroristické kampaně generál Jahjá Sálih. Jemenská média jeho vyjádření citují v den, kdy v zemi došlo k dalším dvěma útokům na západní cíle. Používání bezpilotních bombardérů proti rebelům ale v zemi vyvolává i silně negativní reakce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jemenská republika

Jemenská republika | Foto: Emanuel Macoun

Jemenští představitelé opatrně připouštějí, že Američané už ze vzduchu zabíjeli na území Jemenu i v minulosti. Problém je, že nikoli pouze rebely a teroristy, ale také desítky civilistů.

Podobně jako Pákistán, i jemenská vláda se tedy snažila tuto spolupráci s Američany udržet v utajení. Zabíjení nevinných Jemenců totiž vyvolává zlost a zvyšuje popularitu radikálů z Al-Káidy.

Právě tato síť je nejčastěji spojována s posledními dvěma útoky. Protitankový granát poničil v Saná auto britské ambasády a zranil čtyři lidi. Na jiném místě útočník zastřelil v objektu ÖMV zaměstnanec francouzské subdodavatelské stavební společnosti Spie Batignolles SA.

Břetislav Tureček, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme