Clintonová poděkovala Česku za další vojáky pro Afghánistán

Spojené státy děkují Česku za rozhodnutí poslat další vojáky do Afghánistánu. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová to při setkání ve Washingtonu řekla šéfovi české diplomacie Karlu Schwarzenbergovi. Ujistila ho také, že Američané chtějí co nejdříve poslat svého velvyslance do Prahy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg a Hillary Clintonová jednali ve Washingtonu

Karel Schwarzenberg a Hillary Clintonová jednali ve Washingtonu | Zdroj: ČTK

Česká republika je cenný partner a spojenec, prohlásila při vítání s ministrem Schwarzenbergem Hillary Clintonová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání Karla Schwarzenberga s Hillary Clintonovou sledoval ve Washingtonu zpravodaj Vít Pohanka

Se svým českým kolegou se osobně zná ještě z doby, kdy byla první dámou a její manžel, exprezident Clinton, se několikrát setkal s Václavem Havlem.

Podle Schwarzenberga byla atmosféra na schůzce velmi srdečná. „Byla až do konce rozhovoru velice přátelská,“ pochvaloval si po schůzce ministr Schwarzenberg.

Hillary Clintonová prý opakovaně poděkovala za rozhodnutí české vlády zvýšit počet vojáků v Afghánistánu.

„Měla z toho velikou radost. Poděkovala a potom při setkání delegací ještě jednou zopakovala, že jsou za to velice vděční,“ podotkl ministr.

O zvýšení počtu vojáků z 550 na 720 rozhodla včera česká vláda. Posílení kontingentu musí ještě schválit Poslanecká sněmovna.

Washington chce velvyslance v Praze co nejdřív

Šéfka americké diplomacie prý také ujišťovala, že Američané chtějí co nejdřív velvyslance v Praze. Kandidatura poradce prezidenta Obamy Normana Eisena se minulý týden zadrhla v Senátu USA, když ji kvůli sporným otázkám z Eisenovy minulosti zablokoval demokratický senátor Charles Grassley.

Americký velvyslanec již v Česku chybí více než 20 měsíců. Clintonová řekla Schwarzenbergovi, že otázka by se měla vyřešit po listopadových volbách do amerického Kongresu.

"Budou se snažit to prosadit. Ona (Clintonová) to vidí, že se to podaří asi po těch volbách. Vidí to spíše v souvislosti s předvolebním bojem," uvedl Schwarzenberg. "Takže v listopadu budeme oba trošku moudřejší," dodal.

Ministr na schůzce navrhl také prohloubení ekonomické spolupráce. „Jeden z hlavních důvodů návštěvy byl, abychom strategický dialog rozšířili také na ekonomickou spolupráci. Ona s tím naprosto souhlasila. To už je vlastně domluvené, že se to rozšíří, oni to budou velice podporovat,“ připomněl Schwarzenberg.

Doplnil, že ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek má do Spojených států přijet ještě do konce roku.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme